Till innehållet

Slamfärg

Köpa eller koka slamfärg

I handeln finns slamfärg att köpa dels i pulverform, dels färdigblandad, och i både ljusa och mörka röda kulörer. Slamfärgens goda egenskaper har gjort att den dessutom tillverkas i en mängd andra kulörer än rött idag! 

Vid köp av färdig slamfärg är det bra att först läsa innehållsförteckningen. Ibland har den färdigblandade rödfärgen tillsatts med plastbindemedel som inte gör någon nytta utan istället orsakar att färgen kommer att flaga. Då bör en annan slamfärg väljas. 

Det är inte svårt att koka egen slamfärg. Det behövs ett stort kokkärl, till exempel ett halvt oljefat. Slamfärg är en färskvara så blanda inte till mer färg än vad som går åt. 

Förberedelser 

För att få ett bra resultat är det viktigt att väggytan är rengjord med rot- eller stålborste så att tidigare löst sittande färg och eventuella lavar avlägsnas. Undvik att måla i starkt solsken då färgen torkar för snabbt vilket kan leda till sämre vidhäftning. Normalt torkar färgen på några timmar beroende på underlaget och väderleken. 

Redskap och verktyg   

Färgen stryks lättast på med en plafondpensel eller en så kallad hornsugga som är en traditionell pensel med böjt skaft. Skaftet kan vid behov förlängas med en käpp. Färgen kan även sprutmålas på, vilket kan vara praktiskt på till exempel jättestora lador. Vidhäftningen blir dock något sämre vid sprutmålning eftersom färgen då inte arbetas in i träet. 

Slamfärgningsarbetet 

Själva slamfärgningen utförs med fördel med varm, nykokt färg. En strykning brukar räcka om underlaget tidigare har varit rödfärgat. Om underlaget stryks för första gången behövs däremot två strykningar för att få ett jämnt resultat. Om virket skulle vara tryckimpregnerat och nyuppsatt, vänta ett år med rödfärgningen, som annars inte fäster i den redan mättade ytan. 

Täck sockeln före målning. Foto: Anna Ulfstrand

Här följer ett recept på röd slamfärg till 200 kvadratmeter 

Koka upp 50 liter vatten och tillsätt 2 kilo järnvitriol. Låt grytan småputtra på svag värme. 

Blanda 2 ½ kilo finmalet vete- eller rågmjöl med några liter kallt vatten i ett mindre kärl. Rör blandningen till en slät och klumpfri smet. Häll därefter ner blandningen i det stora kärlet med kokande järnvitriol och vatten under omrörning.   

Låt blandningen koka under omrörning i ungefär 20 minuter, till dess att blandningen börjat klibba.    

Sänk därefter värmen och tillsätt 8 kilo rödfärgspigment under omrörning. Koka upp slamfärgen igen och koka den i ytterligare en kvart.   

 

Rödfärgskokning, Stora Västanberga. Foto: Elisabeth Boogh

 

 

close-icon