Sök i samlingarna

Samlingarna på Stockholms läns museum består av fotografier och arkivhandlingar. Fotografierna spänner från 1800-talets slut fram till idag. Arkivhandlingarna består främst av olika typer av dokument från vår verksamhet inom etnologi, bebyggelsehistoria och arkeologi.

Du kan ta del av länsmuseets och hembygdsföreningarnas samlingar på en och samma gång. Drygt 90.000 fotografier och dokument är digitala och går att hitta via söksidan.

Under rubriken “Samling pågår” hittar du allt som laddats upp till oss på museet av länets innevånare. Här finns alla bilder som kommit in via “Samtidsbild”.

Kollektivt kulturarv innehåller samlingar från flera av länets hembygdsföreningar och består av bilder på miljöer, människor och föremål från föreningarna.

Lite längre ner på sidan hittar du tips och råd om hur du använder samlingarna.

Foto: Lasse Nilsson, Sven-Ove Andersson, Daniel Ponce de Leon, Arthur Ekebert

Söktips

Du kan söka på flera olika sätt, dels via sökrutan dels genom att filtrera din sökning. Det går också att kombinera dessa två.

Sök via sökrutan

Skriv in ett eller flera sökord i rutan. Du kan söka på en plats – till exempel Märsta eller Västerhaninge kyrka, ett motivord – till exempel häst eller traktor, ett personnamn – kan vara fotografens namn eller den avbildades eller på valfria ord som kan finnas i bildtexten.

Att välja rätt sökord är nyckeln till en lyckad sökning. Testa att använda synonymer om du inte hittar fotografiet du söker. En synonym till torp kan vara stuga och söker du ett gatunamn prova med både gata och väg.

Sök via filtrering

Du kan hitta bilder via filtrering med olika kombinationer. Välj till exempel att kryssa för en socken så får du träff på alla bilder och handlingar från den socknen. Som alltid måste man tänka att sökningen inte kan bli bättre än registreringen av bilderna, till exempel finns inga socknar registrerade i Samtidsbild.  Glöm inte att klicka bort filtreringen innan nästa sökning.

Vill du bara hitta bilder från en speciell hembygdsförening väljer du hembygdsföreningar under källa och sedan den föreningen du söker.

Hittar du inte vad letar efter?

Tyvärr har många poster lite information så det är bra att försöka med olika sätt att söka. Tänk även på att registreringen av bilder, föremål och dokument har skett under en lång tid och av många olika personer och är därför av olika kvalitet. Även beskrivningarna till nyligen registrerat material bygger ofta på äldre uppgifter.

Kommentarsrutan

Har du mer information och kunskap om fotografierna eller handlingarna? Kanske visar fotografiet släktingar till dig eller är du med själv på bilden? Eller vet du var bilden är tagen? Eller hur byggnaden ser ut idag, om den ens är kvar?

Hjälp oss gärna med mer uppgifter genom att fylla i kommentarsrutan som finns under varje bild. Det är viss fördröjning innan vi publicerar kommentarerna eller gör korrigeringar i posterna.

Dela gärna fotografierna via Facebook eller mejla länken till någon du tror är intresserad.

Alternativa söksidor

Om du vill kan du söka bara bland hembygdsföreningarnas bilder. Då väljer du samlingar.kulturarvstockholm.se eller titta på alla bilder som kommit in från allmänheten på sidan Samling pågår.

Beställa från samlingarna

Digitaliserade fotografier

De flesta digitaliserade fotografier i samlingen går att ladda ner som högupplösta filer. Fotografier märkta med copyright ©, går i vissa fall att beställa mot en avgift. Dessa fotografier får inte användas utan särskilt tillstånd för publicering.

Analoga fotografier

Det går också att beställa fotografier som ännu inte är digitaliserade. Du hittar ofta dessa i till exempel äldre rapporter och inventeringar. För beställningar av ett större antal icke-digitaliserade fotografier debiteras en avgift. Kontakta museet för förfrågan.

Samtidsbild

Fotografierna i Samtidsbild har laddats upp av fotograferna själva som också valt hur bilden får användas av andra. Creative commons-licensen anger hur bilden får användas. Bilderna i Samtidsbild är av skiftande kvalitet och många finns endast lågupplösta.

Arkivhandlingar

Digitaliserade dokument som är märkta med Creative Commons-licenser går oftast att ladda ner från webben. För material som bara finns på papper tar vi en avgift för att skanna och leverera som pdf.

Sida 1-9 är avgiftsfritt, från sidan 10 tas en administrationsavgift på 50 kronor ut och därefter 2 kronor per sida.

Så här gör du

Kontakta oss på adressen samlingar.kultur@regionstockholm.se om du har frågor eller vill beställa fotografier eller handlingar.

Vi levererar i följande format och storlekar:

  • tiff- eller jpeg-filer
  • 300 dpi
  • 20×25 cm, ibland 21×29 cm
  • ECI-rgb eller Adobe rgb

Fotografier från samlingen Samtidsbild kan ha lägre upplösning.

Arkivhandlingar levereras som pdf.

Kollektiv kulturarv – hembygdsföreningars samlingar

Fotografierna i hembygdsföreningarnas samlingar har olika upphovsrätter och får användas på olika sätt. Hur du kan använda ett fotografi anges genom Creative Commons-licensen eller copyright-tecknet © som visas vid fotografiet.  Är du intresserad av att använda ett högupplöst fotografi ta kontakt med den hembygdsförening som publicerat bilden. Kontaktuppgifter hittar du på Kulturarv Stockholm

Använda samlingarna

Fotografier och handlingar i samlingarna har olika upphovsrätter och får användas på olika sätt. Hur de kan användas anges genom Creative Commons-licensen eller copyright-tecknet som visas under fotografiet eller handlingen.

Creative Commons-licenser

Licenserna talar om hur du får använda fotografierna och handlingarna.

För CC:BY-NC-ND gäller följande villkor

Upphovspersonens/fotografens namn måste alltid anges vid all användning.
Ange också museets eller föreningens namn på följande vis – Fotografens namn, Stockholms läns museum eller hembygdsföreningens namn, CC:BY-ND-NC
Fotografiet/handlingen får inte användas för kommersiella ändamål som medför ekonomisk ersättning.
Fotografiet/handlingen får inte bearbetas eller manipuleras. Enklare beskärning får göras.

För CC:BY gäller följande villkor:

Upphovspersonens/fotografens namn måste alltid anges vid all användning.
Ange också museets eller föreningens namn på följande vis – Fotografens namn, Stockholms läns museum, CC:BY
Fotografiet/handlingen får användas, även i kommersiella sammanhang samt bearbetas och spridas.

Andra licensformer

Fotografier som kommer från enskilda fotografer eller samlingar kan vara märkta med ©. Det betyder att de inte får användas utan särskilt tillstånd för publicering. För fotografier märkta med © kontakta museet eller hembygdsföreningen om fotografiet kommer från samlingen Kollektivt kulturarv.

Övriga fotografier

En del fotografier i samlingarna har inte någon licensmärkning ännu. För dessa behövs särskilt tillstånd för användning.

Fotografier som finns på andra ställen på vår webbplats kan också omfattas av Creative Common-licenser men det framgår endast när de hittats  i Sök i samlingarna. Sök gärna efter fotografiet där för att veta vilken upphovsrätt som gäller.

Fotografier av okänd fotograf

I de flesta fall känner vi till vem som är upphovsperson till fotografierna i våra samlingar. Men för ett antal fotografier, särskilt de äldsta i samlingarna är fotografen okänd trots att vi gjort efterforskningar för att identifiera upphovsperson och rättigheter till fotografiet. Vi tar tacksamt emot all information om okända fotografer och upphovsrätter i våra samlingar.

Villkor för användning av fotografier

  • Vid publicering ska museets eller hembygdsföreningens namn samt fotografens namn alltid anges i anslutning till fotografiet eller i bildförteckning.
  • Fotografiet får inte användas i syfte som kan verka kränkande för upphovsperson eller avbildad person.
  • Enligt Lag om namn och bild i reklam (1978:800) måste en person som är igenkännlig på bild själv ge samtyckte till reklamanvändning. Ansvaret för detta vilar helt på den som publicerar bilden.

I övrigt hänvisas till Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1960:729, 2005:539, 2005:360) samt till Dataskyddsförordningen GDPR (2016:679).

För frågor, kontakta:

Om museets samlingar: samlingar.kultur@regionstockholm.se
Hembygdsföreningarnas samlingar: Kollektivt kulturarv

Personuppgifter i samlingarna

Personuppgifter behandlas olika på museet beroende på ändamål. Personuppgifter som återfinns i samlingarna kan bestå av både text men även fotografier och behandlas både i samband med insamling, dokumentationer, forskning, på webben och i sociala medier.

Personuppgifter i samlingarna sparas  på laglig grund och med stöd av ett allmänt intresse, enligt artikel 6e i dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär att du har rätt att få tillgång till information om vilka personuppgifter som vi behandlar om dig samt har rätt att begära rättelse av dina personuppgifter.

Innehållet i samlingarna och tillhörande personuppgifter har kulturhistoriskt värde och sparas för framtiden, därför kan du inte begära att personuppgifter ur samlingarna raderas. Däremot kan du begära att personuppgifterna inte visas i de publika databaserna.