Exteriör - Linoljefärg

Linoljefärg

Linoljefärg är en täckande färg med blank yta som mattas med tiden och kritar. Oljefärg, oftast baserad på linolja, slog igenom på 1700-talet i städerna. Till en början var man sparsam med den dyra färgen. Ibland målades endast gatufasaden med linoljefärg. Från slutet av 1700-talet blev det den dominerande färgtypen till målning av möbler, snickerier, trätak och så småningom även för träfasader. Linoljefärgen användes även till vävtapeter, puts, gips, gjutjärn och plåt med mera. Under 1900-talets senare del började moderna färgtyper såsom latex- och alkydfärger konkurrera ut linoljefärgen. 

Linoljefärgsmålad villa
Linoljefärgsmålad sommarvilla från 1870-talet. Foto: Kersti Lilja

Under senare år har intresset för ren linoljefärg ökat vilket har gjort att fler färghandlare saluför den. Tyvärr kan man inte överallt räkna med att färghandeln rekommenderar linoljefärg eller ens kan tipsa kunderna om hur den används. Det finns dock ett flertal handlare och producenter som både har stor kunskap och ett stort utbud av linoljefärg och redskap.

Linoljefärg är avsedd för hyvlat virke som inte suger så mycket färg. Resultatet blir en glansig yta med en vacker lyster som mattas något med tiden. bindemedlet i linoljefärg utgörs av linolja som utvinns ur fröet i linet. Tillverkningssättet avgör kvaliteten. Det vanligaste är att linet varmpressas för att utvinna så mycket linolja som möjligt men genom kallpressning får linoljan bättre egenskaper för målningsändamål. Den kallpressade linoljan har större inträngningsförmåga och genom sin renare sammansättning har den bättre torkförmåga.  

Linoljefärgen torkar genom oxidation, därför måste den strykas ut mycket tunt och arbetas in i underlaget. Rå linolja har en relativt lång torktid. Torktiden kan förkortas om oljan värms upp till 150 grader Celsius, eller om man från början köper kallpressad kokt linolja.

Utvändigt åldras linoljefärg genom vittring. Linoljefärg för utvändigt måleri består av kokt linolja och pigment och ibland lite lösningsmedel, balsamterpentin. En mindre mängd zinkvitt bör ingå i all linoljefärg för utomhusbruk eftersom zinkvitt har en mögelhämmande effekt. Alltför stor mängd zinkvitt kan dock göra färgen spröd.