Till innehållet

Skurgolv

Ett underhållet skurgolv är hållbart, miljövänligt, skönt att gå på och mycket vackert. Att skura golv är troligen den äldsta behandlingsmetoden för skyddet av trägolv och den innebär förenklat att golvytan impregneras med såpa. Det varken lackas eller målas. Detta ger på sikt en mycket bra yta, men golvet förblir smutskänsligt det första året, innan ytan är färdigimpregnerad. Med tiden blir ytan hårdare och hårdare ju mer den skuras. Såpbehandlingen kombineras ibland med en lutbehandling, som utförs före såpbehandlingen, för att motverka att golvet gulnar och mörknar.

Skurgolvets charm är oöverträffad i äldre interiörer. Ett äldre skurgolv skapar stämning. Skurgolvets karaktäristiska gråa färg är resultatet av långvarigt slitage och såpning. Måste delar ersättas bör det göras med virke från ett annat välliknande gammalt golv. Det tar lång tid för nytt virke innan det kan få samma färg som det övriga, men om brädorna patineras med kaliumkromat eller järnvitriol kan man dock delvis återskapa gamla brädors färg och karaktär. 

Skurgolv är inte svåra att underhålla, som vissa kanske föreställer sig. Dammsugning och såpskurningmed linoljesåpa en gång om året räcker i vanliga fall. Däremellan kan det våttorkas med såpvatten efter behov. Till skurningen krävs kallt vatten, såpa av god kvalitet och en kraftig skurborste. Vid hårt smutsade golv kan skurpulver eller skursand ibland tas till hjälp. Skura i golvets längdriktning och skölj med kallt vatten – skurgolv tvättade med varmt vatten blir grå och går aldrig att få ljusa igen. Såpan bildar en hinna på golvet som gör ytan tåligare mot nedsmutsning. Det går även att lägga in nya trägolv och göra dem till skurgolv. Använd då obehandlade golvbrädor av högsta kvalitet. Lägg dem alltid med kärnsidan uppåt, det vill säga så att det som är det innersta av trädet ligger uppåt, och skura golvet flera gånger innan golvet tas i bruk och rummet möbleras. 

Gamla skurgolv hade ibland ett hål i ett av rummets hörn, för att skurvattnet skulle kunna rinna ut. 

Såpskurning  

Material: 
  • Skurborste på långt skaft, så att ryggen håller genom hela arbetet. 
  • Hink eller balja till tio liter vatten. 
  • En stor PET-flaska till rent kallt vatten. 
  • Linoljesåpa, tre deciliter, av god kvalitet. Är golvet torrt som fnöske, eller nyinlagt, använd mer såpa.

Metod: 

Häll upp kallt vatten i hinken. Blanda cirka tio liter vatten med två–tre deciliter flytande såpa. Använd en fet linoljesåpa som kommer att skydda golvet mot fläckar och smuts och även fungera som en sorts impregnering. Såpan får gärna innehålla minst 40 procent olja. Som komplement kan även såppasta användas, som går att klicka ut direkt på skurborsten och användas på svåra fläckar. 

Innan det roliga – själva såpskurningen – börjar, flytta undan alla möbler och dammsug noggrant golvet och mellan springorna. 

Blötlägg sedan ett stort parti av golvet som du tänkt börja med, med rent kallvatten från flaskan. Därefter påförs såpvattnet med hjälp av att doppa skurborsten i blandningen i hinken och sedan skura bräda för bräda. Välj en lagom styv skurborste, är den för hård ger det en studseffekt och är den för mjuk halkar den fram över den våta golvytan. Arbeta med skurborsten i golvbrädornas längdriktning och se hur golvet rengörs. Har golvet en svår fläck, tag då extra såpa på skurborsten. Men glöm aldrig att först blötlägga golvbrädorna! Att lägga såpa direkt på torrt trä ger fula fläckar. 

Till sist, torka upp såpvattnet, och våttorka noggrant med rent vatten efteråt så att golvet inte gulnar. Låt inte såpvattnet ligga kvar och självtorka – det bidrar också till att golvet gulnar. Låt golvet torka och njut sedan av den fräscha ljusa känslan i rummet! 

Att tänka på: 

Kom ihåg att olika träslag får skilda färgresultat av såpskurning. De två vanligaste träslagen på våra svenska torpgolv, grangolv och furugolv, blir ljusa respektive något mörka. Och anledningen till att använda kallt vatten vid skurningen, och inte varmt, är att varmt vatten missfärgar skurgolvet som grånar.

Tips!

Om ett obehandlat trägolv får ett fult jack; håll ett ångstrykjärn över jacket så hjälper ångan till att
krympa träet och dra ihop skadan. 

close-icon