Interiör - Tapeter, teknik och tillverkning

Tapeter, teknik och tillverkning

De tidigaste tapeterna trycktes eller målades för hand på våder som var hopklistrade av handgjorda pappersark i formatet cirka 60×70 centimeter. Liksom de vävda tyger som de försökte efterlikna, spikades de fast på väggen i över- och underkant och syddes ihop till hela väggfält. När tapeterna klistrades eller spikades direkt på väggen eftersträvades, om möjligt, att skapa ett slätare underlag genom att täcka över mellanrummet i timmerstockarna med linneremsor, eller att fylla dem med lerbruk.

Tapeter i olika lager på en vägg.
Tapeter och tidningslager. Det fjärde lagret från väggen räknat är en tapet med ett tydligt jugendmönster. Fotograf: Elisabeth Boogh.

I mer påkostade sammanhang spändes först ett lager papp eller väv på väggarna, något som blev allt vanligare under 1800-talet. Särskilt i linproducerande bygder förekom linneväv eftersom det fanns tillgång på ett hemproducerat material, till skillnad från den mer dyrbara spännpappen som måste köpas. Omkring 1870 försvann dock väven som…

Närbild på en tapet med mönster.
Väggar klädda med uppspikade handmålade papperstapeter i Boktryckarens hem på Skansen, rekonstruerade efter rester av originalet. Fotograf: Mattias Ek.