Interiör - Limfärg

Limfärgsmålat tak
Limfärgsmålat tak. Foto: Kersti Lilja

Limfärg

Limfärg är lämplig till de flesta underlag, men fäster bäst på papper, trä och puts. Underlaget bör inte ha en alltför blank yta. Dessutom måste underlaget vara fast och rent eftersom limfärg lätt missfärgas.

Nedtvättning av limfärg och grundning

Tidigare limfärgsmålning bör tvättas ned före ommålning. Har ett tak många lager av flagande gammal limfärg, bör den skrapas ned med hjälp av en stålspackel när taket har fuktats med vatten. Därefter tvättas ytan med hjälp av borste och svamp. Om limfärgen inte målats om tidigare och sitter bra behöver den dock inte tvättas ned. Då räcker det med en lättare tvätt med lite såpvatten och svamp för att få bort fett och smuts. Noggrannhet med att underlaget inte är fett är viktigt, eftersom fettfläckar slår igenom och missfärgar limfärg. Exempelvis gamla kökstak med limfärg bör först patenteras, det vill säga grundas med en mager linoljefärg. Med mager menas att den bör vara tunn och utspädd med omkring 50 procent terpentin.   
  
Limfärgen rinner lätt varför det är viktigt att täcka golv och väggar före målning. Penseln behöver slås ur innan den doppas i ny färg. Färgen skall strykas med jämna, flödande strykningar i kors. Måla inte på redan strukna ytor utan låt färgen flyta ut av sig själv. Det räcker med en strykning.  

Limfärg används framförallt till målning av väggar och tak.   

Hur vet jag att det är limfärg?  

Gör ett limfärgsprov för att avgöra om färgen är en limfärg. Blöt ett finger eller ta en våt trasa och tryck den mot färgen. Blir det genast en mörk fläck och färgen suger åt sig av fukten – då är det med all säkerhet limfärg. Och om färgen löser sig och blir kletig när du gnuggar lite med fingret i den, då råder det inga tvivel – det är limfärg.   

Ommålning 

Vid ommålning bör limfärgen innehålla liten mängd lim, annars kan det nya skiktet dra bort det gamla. Det leder till att färgen krackelerar. 

Recept på limfärg 

Färgen räcker till ungefär 20 kvadratmeter. 

Med animaliskt lim:  

200 gram benlim (pärllim) täcks med lite vatten dagen innan färgen skall användas. Använd ett kärl som tål värme och inte rostar. Värm blandningen i vattenbad på ljummen platta tills limmet löses upp.     

Cellulosalim:  

200 gram så kallat målarlim vispas ned i 5 liter ljummet vatten. Låt blandningen svälla någon timme.  
Tapetklister rekommenderas inte!   
  
Häll 10 kilo krita i en tjugolitershink med 5 liter vatten utan att röra om. Låt kritan suga åt sig vattnet i några timmar innan limblandningen blandas i kritan (det blir klumpar i färgen om kritblandningen rörs om innan den sugits upp ordentligt i vattnet). Färgen skall sedan röras väl och länge för att bli smidig, använd gärna en färgvisp som kopplas till en borrmaskin. Till en början är blandningen stadig i konsistensen men när den har vispats igenom blir färgen lös. Linoljesåpa kan tillsättas för att förbättra konsistensen och ammoniak (2-procentig) kan tillsättas för att minska ytspänningen.      

Verktyg 

Först läggs limfärgen på med en liten roller, vartefter färgen stryks ut med en moddlare för att taket skall se penselmålat ut. Självklart är det ok att nöja sig med att rolla, men strukturen kan skilja sig något. Till taklister och hörn används vinkelpensel. Limfärg kan även målas med stora plafondpenslar.   

En färgvisp kan kopplas till borrmaskinen för enklare jämnare blandning. En enkel rörsticka i trä duger också bra till att röra om limfärgen med.    

Penslar och roller för limfärgsmålning. 
Penslar och roller för limfärgsmålning. 
Foto: Anna Ulfstrand

Tänk på att:  

Limfärg som innehåller animaliskt lim är en färskvara som bör förvaras i kylskåp. Färgen håller högst en vecka och ruttnar sedan och blir obrukbar.   
  
Det är viktigt att röra om i färgen ofta. Färgpigmenten sjunker snabbt till botten.  
  
Det är bra att vara flera målare så att det hinns med att stryka på färgen innan det blir synliga skarvar. Detta är speciellt viktigt när det är stora ytor som ska målas.  
  
Tvätta bort eventuella färgstänk på väggar och snickerier innan de torkar.     

Arbetsgång:  

  1. Stäng av värmen i det rum du ska måla. Vädra inte under tiden du jobbar. Rummet ska vara svalt och fuktigt annars torkar färgen för fort. Höst, vinter och vår är bra säsonger för limfärgsmålning. På sommaren torkar färgen oftast för snabbt.  
  2. Färgen ska vara rumstempererad. Ställ därför burken i vattenbad i diskhon eller badkaret. Rör om väl. Färgen ska vara tunn och blaskig ungefär som mjölk till konsistensen. Är den inte det – späd med vatten. Kall, tjock limfärg går däremot utmärkt att spackla igen sprickor och smärre hål med innan du börjar måla.  
  3. Stryk ut färgen flödigt med en limfärgspensel. En bra pensel är tjock och tar mycket färg. Om det är stora ytor som skall målas är det bäst att arbeta i par. Då kan den ena gå före och rolla på färgen medan den andra går direkt efter och stryker ut färgen med en målningsborste, för att undvika avtryck från rollern.

Obs! Limfärgen täcker och får sin slutliga kulör först när den har torkat. Därför kan det vara bra att prova färgen på ett papper som du torkar med exempelvis en hårfön.  

Man som målar ett innertak med roller.
Målaren använder först rollern för att lägga på limfärgen. Foto: Anna Ulfstrand.
Man som stryker ut limfärg.
Limfärgen stryks ut med en anstrykare.  Foto: Anna Ulfstrand.
Man som målar ett hörn med en stor elementpensel.
Till limfärgsmålning av taklister och hörn använder målaren en stor elementpensel. Foto: Anna Ulfstrand

Önskas limfärg i andra kulörer än vitt finns det två vägar att gå. Till ljusa kulörer tillsätter du torrt brytpigment i den vita, färdiga färgen. För riktigt mörka kulörer ersätter du kritan med det mörka pigmentet. Utgå således inte från en vit limfärg för att få en mycket mörk limfärg. Det kan dock vara svårt att hitta rätt proportioner mellan pigment och vatten, eftersom olika pigment kräver olika mängd vatten. För att tillreda en starkt ultramarin limfärg åtgår till exempel endast 4 kilo pigment till 5 liter vatten.