Interiör - Äggoljetempera

Äggoljetempera

Äggoljetempera har använts sedan medeltiden på väggar och möbler. Färgen är en billig emulsionsfärg och blandas på ägg, linolja, pigment och vatten. Äggen är emulgeringsmedlet som gör att oljan och vattnet inte skär sig. Oljan samt äggen fungerar som bindemedel och vattnet som förtunningsmedel. Färgen har lång torktid, men är sedan mycket hållbar.

På ytor som är utsatta för slitage och måste kunna rengöras är äggoljetempera ett bra alternativ. Den har en halvmatt till halvblank yta och linoljefärgens slitstyrka.  Temperan går att måla opigmenterad eller pigmenterad. Samtidigt går det att få en yta som ser halvtransparent respektive heltäckande ut. Olika pigment och olika nyanser beter sig olika.

Fem ägg ligger på ett bord, bredvid står flaskor med innehåll.
Ingredienser till äggoljetempera. Fotograf: Mattias Ek.

Äggoljetempera kan användas på puts, trä och papp och bör strykas på i två omgångar för att täcka. 

Recept på äggoljetempera

Testa att göra en liten blandning på en del ägg, en del linolja och en del vatten, eller närmare:

  • Vispa ihop två ägg
  • Tillsätt 1 deciliter linolja och 1 deciliter vatten och vispa blandningen ordentligt
  • Tillsätt torrpigment och vispa ordentligt tills allt är löst

Färgens konsistens ska bli som välling. Om färgen blir för tjock kan den spädas med vatten.  
  
Om färgen ska få “äggskalsglans” så kan ytan borstas med en tagelborste när färgen har torkat. Ytan får viss glans med tiden, speciellt på ytor som utsätts för slitage i form av beröring, som trappräcken.     

Tänk på att

Färgen är svår att få bort och bör därför inte användas på snickerier där det i en framtid kan bli aktuellt att ta bort färgen för att återställa till exempel igenfyllda snickeriprofiler.  

På 1980-talet och början av 1990-talet lyftes temperan fram som hälsofarlig. I jämförelse med många andra, framför allt moderna, färger är äggoljetemperan dock inte farlig. Frågan utreddes hos Arbetsmiljöverket i mitten av 1990-talet efter påtryckningar från Svenska målareförbundet, då det inkom rapporter om att målare blivit yra i huvudet av att måla med tempera. Det som sker när äggoljetempera oxiderar, alltså förenas med syre i luften, är att det bildas utsläpp som kan irritera ögon och luftvägar. Främst bildas aldehyderna hexanal och propanal, vilka är alkoholer, som i sin tur bildar karboxylsyror. Aldehyderna sjunker relativt snabbt när färgen torkar och högst är koncentrationen i upp till två dygn, men beroende på vilket material som målas, temperatur och luftfuktighet med mera, finns ämnena kvar olika länge. Utsläppen i sig understiger dock gällande gränsvärdesbestämmelser.

Att vara försiktig vid målningsarbeten är viktigt, och motverka att ämnena alstras genom att sörja för god ventilation samt genom att använda andningsskydd. Personer som är äggallergiker bör inte måla med äggoljetempera, men när färgen väl har torkat går det bra även för äggallergiker att vistas i rum målade med äggoljetempera.

Eftersom äggoljetempera görs på färskvaror härsknar färgen efter någon halv vecka, så den ska användas när den är nyblandad, och förvaras i tillsluten förpackning i kylskåp däremellan. Doften avslöjar också om färgen är ok.

Gör alltid en ekologisk blandning. Rekommendationen är att använda ekologiska ägg, som naturligt har en fetare och mer trögflytande gula än industriägg, samt en fin kallpressad rå svensk linolja och naturliga jordpigment. Pigment som kräver en miljöfarlig framställning och inte är naturliga kan ofta undvikas.