Interiör - Interiör

De karaktärsskapande detaljerna

Få riktigt gamla byggnader har interiörer som bevarats sedan tiden då huset uppfördes. Interiörer förändras i takt med att nya generationer flyttar in, med att modet växlar eller att rummen får nya funktioner. Kvar finns fler eller färre detaljer i form av lister, dörrblad, tapetlager och andra ytskikt eller beslag från byggtiden eller senare tiders ombyggnader. Tillsammans berättar de om husets historia och dem som bebott eller använt byggnaden och bidrar till interiörens karaktär.

Två typer av hyvlar.
Två typer av hyvlar fotograferade i Ebbalunds snickeri. Foto: Anna Ulfstrand

Golv, väggar och tak liksom snickeriinredning är viktiga delar som också ger byggnadens sin karaktär. Dörrar, lister och paneler bidrar till att ge rummen sin atmosfär. Golvmaterialen liksom tapeterna, eller andra väggmaterial, visar hur rummen används.  Eldstäder som kakelugnar är både vackra inredningsdetaljer, och en viktig del av husets historia.  Färgsättningarna har ofta följt modet och kan därför hjälpa till med datering av fasta inredningsdetaljer. 

Genom att varsamt vårda rummen och renovera de detaljer och ytskikt som finns kvar är det möjligt att bevara känslan av historiens vingslag. Här kan du läsa mer både om hur du kan vårda rummens olika detaljer och om de karaktärsskapande detaljerna.