Interiör - Linoljefärg

Linoljefärg

Linoljefärg åldras vackert och är lätt att underhålla. Den går att använda både på trärena ytor och på tidigare målade ytor, det vill säga även på ytor målade med moderna färgtyper. Tack vare sina små molekyler fäster den på många underlag. Linoljefärg kan användas både på väggytor och på snickerier.

Linoljemålning
Linoljemålning av list. Foto: Mattias Ek

Gammal linoljefärg är lätt att känna igenom genom att den bildar en krokodilskinnsliknande yta eftersom den vittrar av solljuset. Inomhus slits färgen dock ned genom mekanisk nötning och rengöring med kemikaliebaserade produkter. Använd pH-neutrala rengöringsmedel, vatten och ett milt diskmedel fungerar bra. Undvik såpa som löser upp färgen.

Måla på trärena ytor

Linoljefärg har traditionellt använts på hyvlade ytor. Som alltid är grundarbetet viktigt för ett bra slutresultat. Innan du börjar måla så behöver dock alla kvistar lackeras med schellack en eller ett par gånger för att undvika att man får genomslag i färgen. De allra flesta linoljetillverkare har detaljerade instruktioner för hur man ska gå tillväga med just deras färg så besök gärna just din leverantör för råd.

Ommålning

Det är dags att måla om när färgen flagnar och släpper från underlaget eller när den helt enkelt är nog nedsliten. Det är inte nödvändigt att skrapa trärent utan skrapa endast bort lös färg. För att underlätta skrapningen kan man värmebehandla ytorna med en värmepistol eller speedheater. Oavsett metod blir det riktigt varmt så man behöver vara försiktig så det inte börjar brinna. Värm lite i taget och skrapa allteftersom.

Innan du påbörjar målningen tvätta rent ytorna med målartvätt. Tänk också på att sörja för god ventilation och vädra ordentligt när du målar inomhus. Det gäller även under färgens torktid, dels kan linoljefärg lukta ganska starkt även om en del uppskattar lukten, dels torkar färgen snabbare. Linoljefärg torkar genom oxidering, det vill säga genom att färgen reagerar med luftens syre.

Målningsarbetet genomförs annars på samma sätt som vid målning utomhus. Läs därför hur du går till väga i avsnittet om linoljefärg utomhus.

Vittrad linoljefärg. Fönsterhake
Vittrad linoljefärg i fönstersmyg. Foto: Mattias Ek