WordPress databasfel: [The MySQL server is running with the --read-only option so it cannot execute this statement]
UPDATE `wp_options` SET `option_value` = '7' WHERE `option_name` = 'WFB_DB'

Tapeter - Stockholms läns museum

Interiör - Tapeter

Tapeter

En grundregel vid all tapetvård är att vara försiktig och ta en sak i taget. Börja med enkel rengöring och enkla åtgärder för att förhindra vidare skador. Om detta inte räcker kan lappning och lagning av de allra mest framträdande skadorna göras. Det gäller att lära sig att se tapeter på ett historiskt intresserat sätt och vara litet mindre kritisk. Tänk på att tapeter är gamla kulturföremål, precis som konstverk eller antika möbler. Gamla tapeter brukar ha fördelen att vara både stormönstrade och färggranna, där skavanker och skevheter försvinner i mönsterglädjen.

Börja alltid med att fästa det som hänger löst. Det är viktigt att använda ett klister med så låg fukthalt som möjligt. Sväller pappret för mycket kan resultatet bli dragningar och utbuktningar i tapeten. Klister av den typ som används vid fotomontering kan vara bra att använda.

En tapet med mönster.
Tapet från 1880, Kue hembygdsgård, Gotland. Fotograf: Elisabeth Boogh.

Rengöring av tapeter

Vid en eventuell rengöring av gamla tapeter ska tapeten borstas försiktigt med dammvippa till att börja med. Räcker inte det kan en rengöringssvamp av den typ konservatorer använder försiktigt dras över tapeten. Den fungerar i princip som ett mjukt radergummi. Idag finns också fina melaminsvampar att köpa lite varstans. Använd den mjukaste svampen, och kom ihåg att vara ytterst lätt på handen. Färgar tapeten av sig på svampen ska behandlingen avbrytas. Det är viktigt att pröva i ett undanskymt hörn först, för att se om tapeten alls tål rengöring. Hos vissa tapeter kan färgen vara så limsvag att den släpper även vid den lättaste beröring. Spraya lätt på tapeten med fixativ på lagom avstånd. Den får inte bli våt eller fläckig av behandlingen utan det gäller att applicera fixativet tunt och jämnt. Även här är det bäst att öva i ett hörn. Känn försiktigt på tapeten när det hela torkat. Sitter färgen fast har du lyckats, pröva annars att upprepa behandlingen.

Rätta till dragningar och utbuktningar

Dragningar och utbuktningar beror oftast på sättningar i huset och är mycket svåra att göra någonting åt. Om skadan är liten kan du själv försöka lossa tapeten där den bucklar sig, släta ut och sedan försiktigt klistra tillbaka den. Risken är stor att mönstret skevar när tapeten fästs tillbaka, så att det hela ser värre ut än innan. Större dragningar är bättre att inte alls ge sig på, utan tänk i stället på att gamla tiders livfulla mönster verkar förvillande för ögat.

Ta god tid på dig att vänja dig vid resultatet av en åtgärd innan du går vidare till nästa. Oftast lider ens första upprustningsplaner av orealistiska krav på perfektion. Med tiden blir brukar vi bli försiktigare och faktum är att även små åtgärder kan ge större effekt än man tror.

Det finns även sätt att åtgärda större skador med infärgning av en lagningsbit av tapetpapper, och lite konstnärlig målning på lagningsbiten, som sedan limmas på insidan av skadan. Använd till exempel akvarellfärgsgrund, som blir matt när den torkar.

Glöm dessutom inte att titta efter på vinden, eftersom det var vanligt förr att gårdsfolket köpte extra tapetrullar just för att ha att laga med.