Trätjära och roslagsmahogny
Trätjära
Trätjära har använts i århundraden utomhus, på trätak, spåntak, hela husfasader, ladugårdsportar och smidesdetaljer. Trätjära torkar inte, men känns torr på vinterhalvåret när det är kallt. På sommaren värms den upp igen och mjuknar. Tänk på att trätjärning skall göras under sommarhalvåret och på väl uttorkat trä. Vid strykning värms trätjäran upp till 30–50 grader Celsius. Strykning sker lättast med en mindre plafondpensel med lång borst.
Rödtjära
Rödtjärning är också en gammal metod för behandling av trä. Resultatet ger en mörkt röd färgton. Det är vanligt att klockstaplar behandlas med rödtjära. Det finns två metoder för rödtjärning – varmtjärning och kalltjärning. Vid varmtjärning rörs färgpulvret ut i varm tjära som därefter hålls varm när den påstrykes. Vid den kalla metoden blandas färgpulvret med lite såpa innan det rörs ned i den kalla tjäran. Lämpliga proportioner är 1 del Falu rödfärgspigment och 8 delar tjära.
Roslagsmahogny
Roslagsmahogny kan användas på samma sätt som trätjära, men fördelarna med Roslagsmahogny är att den torkar och när den torkat blir den helt klibbfri. Därför lämpar den sig väl på utomhusmöbler, altandäck och trappor med mera, där man går, står och sitter. Roslagsmahogny består av lika delar trätjära, kokt linolja och balsamterpentin.
Läs mer
Mer om trätjära
Lär dig mer om trätjära, roslagsmahogny och andra historiska färger och färgsättningar
Till artikelnTjära på trätak
Läs en kunskapssammanställning från Göteborgs Universitetsbiblioteks hemsida
Till artikeln