Exteriör - Måla med slamfärg

Måla med slamfärg

Slamfärg är en av de äldsta och samtidigt mest använda färgtyperna i vårt land. Med slamfärg menas färgpigment uppslammade i en vätska (vatten) och avses vanligen rödfärg men förekommer även i andra kulörer. Falu rödfärg är den vanligaste slamfärgen i Sverige. Traditionellt har jord- och mineralpigment använts. Gemensamt för dessa pigment är att de utöver det färggivande ämnet även innehåller en rad ämnen som har betydelse som konserveringsmedel för färgen. Rödfärgen består av järnvitriol som utvinns ur ”rödmull” som är en restprodukt av svavelkis vid Falu koppargruva. Slamfärg är en matt täckande färg.

En man håller i en pensel och en burk med slamfärg.
Slamfärgsmålning, Stora Västanberga.  Fotograf: Anna Ulfstrand.

Köpa eller koka slamfärg

I handeln finns slamfärg att köpa dels i pulverform, dels färdigblandad, och i både ljusa och mörka röda kulörer. Slamfärgens goda egenskaper har gjort att den dessutom tillverkas i en mängd andra kulörer än rött idag.

Vid köp av färdig slamfärg är det bra att först läsa innehållsförteckningen. Ibland har den färdigblandade rödfärgen tillsatts med plastbindemedel som inte gör någon nytta utan istället orsakar att färgen kommer att flaga. Då bör en annan slamfärg väljas. 

Det är inte svårt att koka egen slamfärg. Det behövs ett stort kokkärl, till exempel ett halvt oljefat. Slamfärg är en färskvara så blanda inte till mer färg än vad som går åt.

Recept på röd slamfärg till 200 kvadratmeter

  • Koka upp 50 liter vatten och tillsätt 2 kilo järnvitriol. Låt grytan småputtra på svag värme.
  • Blanda 2,5 kilo finmalet vete- eller rågmjöl med några liter kallt vatten i ett mindre kärl. Rör blandningen till en slät och klumpfri smet. Häll därefter ner blandningen i det stora kärlet med kokande järnvitriol och vatten under omrörning. 
  • Låt blandningen koka under omrörning i ungefär 20 minuter, till dess att blandningen börjat klibba. 
  • Sänk därefter värmen och tillsätt 8 kilo rödfärgspigment under omrörning. Koka upp slamfärgen igen och koka den i ytterligare en kvart.   
I en stor gryta finns färg och en kvinna rör om i grytan.
Rödfärgskokning, Stora Västanberga.  Fotograf: Elisabeth Boogh.

Förberedelser inför målningen

För att få ett bra resultat är det viktigt att väggytan är rengjord med rot- eller stålborste så att tidigare löst sittande färg och eventuella lavar avlägsnas. Undvik att måla i starkt solsken då färgen torkar för snabbt vilket kan leda till sämre vidhäftning. Normalt torkar färgen på några timmar beroende på underlaget och väderleken. 

Täck sockeln före målning. 

Redskap och verktyg

Färgen stryks lättast på med en plafondpensel eller en så kallad hornsugga som är en traditionell pensel med böjt skaft. Skaftet kan vid behov förlängas med en käpp. Färgen kan även sprutmålas på, vilket kan vara praktiskt på till exempel jättestora lador. Vidhäftningen blir dock något sämre vid sprutmålning eftersom färgen då inte arbetas in i träet. 

Slamfärgningsarbetet

Själva slamfärgningen utförs med fördel med varm, nykokt färg. En strykning brukar räcka om underlaget tidigare har varit rödfärgat. Om underlaget stryks för första gången behövs däremot två strykningar för att få ett jämnt resultat. Om virket skulle vara tryckimpregnerat och nyuppsatt, vänta ett år med rödfärgningen, som annars inte fäster i den redan mättade ytan.