Till innehållet

Målade golv

Under 1700-talet målades golven ibland med linoljefärg, enfärgade eller i mönster. Målade golv förekom framförallt i högreståndsbebyggelse och skulle imitera de kontinentala och mera exklusiva stengolven. Rutmönster med olika färgsättningar var vanliga. Under senare delen av 1800-talen förekom även marmoreringar samt träådringar som skulle imitera parkettgolv. Vid 1800-talets mitt blev målning av golv vanligare även i enklare byggnader.  

Om ett golv är mycket slitet kan ett alternativ vara att måla det! Det blir vackert och lättstädat. Vid målning av golv är det bäst att hålla sig till linoljefärg, som är elastisk och diffusionsöppen, det vill säga tillåter fuktvandring i träet. Bland moderna golvfärger förekommer även vattenbaserade färger samt flerkomponentfärger. De är svåra att måla över och kräver ofta slipning av golvet för att förnyas. 

Golv som målas med linoljefärg målas i tunna lager och med samma kulör i grundning som i slutstrykning så att en avvikande grundfärg inte kommer fram när färgen slits. Målade golv rengörs med dammsugning och våttorkning. 

close-icon