Till innehållet

Kakelugnar sent 1800-tal Nystilar

Med den industriella tillverkningen av kakelugnar från mitten av 1800-talet följde en rik flora av kakelugnar med olika utformning. Den nya tillverkningen medförde också ändrade glasyrmetoder. De äldre kakelugnarnas kakelglasyr var vanligen spröd, lite matt och nästan aldrig helt vit. När den ljusare vit- och gulleran började användas kunde kaklet ges en större vithet. Med de nya metoderna gjordes helt vita, porslinsliknande kakel, men en hantverksmässig dimension försvann. Det vita kaklet kunde dekoreras med emaljfärger och förgyllning.

Former från tidigare epoker togs upp. Kakelugnarna anpassades efter högborgerliga ideal där de olika rummen inreddes i olika nystilar. I ett rum inrett i nyrenässans kunde kakelugnen ha reliefmönstrade kakel i olika mörka färger, i ett annat rum inrett i nyrokoko var kakelugnen ljus. Den så kallade majolikan, en kraftigt färgad blyglasyr, vanligen grön men också brun och blå, användes i stor utsträckning till nyrenässanskakelugnar. 

Kakelugn

Illustrationen kommer från affischen “Kakelugnar i Sverige”. Copyright: Cecilia Björk, Margareta Cramér och Laila Reppen 1993. 

Kakelugn

Till vänster: Centraleuropeisk överdådig nyrokokokakelugn. Glasyren gjordes i olika ljusa pastellfärger. Guld användes på reliefen för att stämma överens med salongens inredning. Ark. EH Tryggelin, Rörstrand 1896. 

Till höger: Liten nätt kakelugn för salong, helt i nyrokoko. Enfärgad, beige, eller med guld på vissa ornament. Ark. EH Tryggelin, Rörstrand 1895. 

 

Illustrationen kommer från affischen “Kakelugnar i Sverige”. Copyright: Cecilia Björk, Margareta Cramér och Laila Reppen 1993. 

De rikt utformade kakelugnarna förekom i representativa utrymmen, i andra rum stod vita, oftast runda kakelugnar. Den enkla standardkakelugnen, vanlig under 1800-talets slut och 1900-talets början, var i regel slät med vit, blank glasyr och en hög krönsims i kraftig relief. 

Kakelugn

Illustrationen kommer från affischen “Kakelugnar i Sverige” som är framtagen med stöd av Stockholms byggnadsförening och Postfastigheter. Copyright: Cecila Björk, Margareta Cramér och Laila Reppen 1993.

Kakelugnsmedaljong. Nyrokoko. Cirka 1865. Foto: Mattias Ek

 

close-icon