Matcha höstmörkret och de levande ljusen med en tidstypisk interiör i din lägenhet eller ditt hus! Det skulle kunna vara rubriken till en annons eller ett inredningsreportage men vad betyder egentligen tidstypiskt och hur kan man förhålla sig till den renoveringshets som präglar vår tid. En renovering behöver varken betyda stora kostnader eller omfattande ombyggnader utan kan istället innebära små till måttliga förändringar med utgångspunkt i befintliga detaljer. I oktober månads praktika för byggnadsvårdaren diskuterar vi i lampans sken, begreppet tidstypiskt och ger tips på hur du kan renovera mera och samtidigt ta hänsyn till husets karaktär.
Renovera mera, lappa och laga
Det är väldigt sällan man stöter på ett hus i vad som skulle kunna kallas ”mint condition”, interiörer som är orörda och som bevarar sina allra första årsringar i opåverkat skick. I de allra flesta fall är såväl hus som lägenheter ändrade, inte bara en gång utan flera, vilket kan vara både till glädje och till sorg. Många äldre hus fick sina första ordentliga (ur vårt perspektiv) kök på 1930-, 1940- och 1950-talen, då drogs kanske vatten in och flera bostäder försågs med centralvärme. Tretex-skivor berättar om ökade krav på och möjligheter till komfort samt tillgång på nya moderna material och tapetlagren visar på nya moden och att lite extra pengar funnits att lägga på tapeter. Årsringarna, tidslagren, berättar om människorna som bott i husen, om händelser i det lilla och det stora. Vi delar samma rum som husens tidigare användare och vi och våra ändringar blir en del av husens historia och vi förvaltar dem inför framtiden. Själv gillar jag tanken på att jag delar rum med många före mig.
Detta ställer oss inför några mer eller mindre svåra frågor inför en renovering. Vad är original? Är inte alla lager lika intressanta och viktiga? Vad kan anses som tidstypiskt, delar av eller hela interiören? Är det viktigt med konsekvens, måste alla detaljer uttrycka samma stil eller kan vi låta flera olika tidsuttryck samexistera? Är det inte de olika historiska lagren, ovanpå varandra, sida vid sida, som ger rummen och husen dess karaktär och berättar historier? Är inte alla lager tidstypiska, fast på olika sätt? Även den mest fula plastfärg berättar något om huset vi vistas i. Tidstypiskt? Javisst! Begreppet blir i sammanhanget komplicerat.
Byggnadsvård handlar inte om att riva ut sekelskifteslägenhetens platsbyggda kök från 1950-talet byta linoleummattan mot parkett i småstugan eller sätta upp en gipsrosett i taket på funkislägenheten. En av byggnadsvårdens grundpelare sedan sekelskiftet 1900 innebär att alla tidslager ska respekteras och att nya tillägg kan och i vissa fall faktiskt bör vara avläsbara. Detta kan möjligen användas som argument för en del åtgärder men andra principer är att vi bör minimera insatserna, att ändringar ska vara varsamma och respektera husets karaktär. Mycket av det som saluförs som byggnadsvård kan därför inte sägas vara byggnadsvård när slutresultatet är helrenoverade hus som ser äldre ut än vad de är och där senare tiders tillägg är bortrenoverade, även om det är fint och detaljerna rimmar med varandra, säg på sekelskiftesvis.
Därför vill jag lyfta fram ett alternativt förhållningssätt till ”tidstypisk”. För om man behöver renovera sin bostad och det kliar i renoveringsfingrarna ska man naturligtvis göra det. Men istället för att totalrenovera i en konsekvent tillämpad stil kan man göra så lite som möjligt och bara det mest nödvändiga. Behåll den ursprungliga planlösningen och den fasta inredningen, spara det som sparas kan, komplettera med detaljer likt befintliga, lappa och laga, rengör och måla. Det är snällt mot både plånbok, miljö och husets karaktär.
Tänk på detta vid tidstypisk renovering
- Minimera renoveringens omfattning till det nödvändiga
- Spara, lappa och laga fasta snickerier och andra inredningsdetaljer
- Återbruka och leta äldre detaljer på loppisar
- Låt det ta tid
- Läs på om ditt hus i mellantiden (om detta kan du läsa i novembers praktika för byggnadsvårdaren)
Vill du lära dig mer om traditionell renovering?
Läs mer om interiör renovering på vår Byggwebb.