Lär dig runor
Det bästa sättet att lära sig runor är att skriva och läsa dem. Låt eleverna brevväxla med varandra i klassrummet, men låt dem skriva alla meddelanden med runor, så sitter runkunskapen snart. Kom ihåg att inte använda den 24-typiga runraden, även om den har tecken för många ljud. De 16-typiga normalrunorna är mycket bättre att lära sig, eftersom det är de som har använts på Mälardalens runstenar. Har man lärt sig runorna i förväg blir runstensbesöket mycket roligare. Runalfatbetet, futharken hittar du i fördjupningsavsnittet “Om runor och runristningar”.
Stava fel men rätt
På runstenarna skrev man som det lät och man ägnade sig inte åt någon gemensam rättstavning. Det gör att samma ord kan stavas på många olika sätt, och dessutom kan dialektala skillnader förekomma. Pröva att skriva en mening eller en liten berättelse utan att änka på rättstavning, utan som det låter, gärna på dialekt. Pröva också att skriva med så vanställd stavning som möjligt, utan att det blir omöjligt att förstå texten.
THÄEET EUVR ÄHNTE HLÄEETD AUTT FVUERSSTAU THÄTDA
Quiz
Runstenar – Stockholms läns museum (stockholmslansmuseum.se)
De sju frågorna berör grundläggande kunskaper om runor och runstenar. Använd dem för att befästa tidigare kunskaper eller som ett för-test. Elevernas poäng kan då noteras och jämföras med det resultat de får när arbetsområdet är slut för att på så sätt synliggöra lärandet.
Inventera runstenar i närheten
De flesta av Sveriges runstenar och runinskrifter finns presenterade i samlingsverket Sveriges runinskrifter som består av flera band, uppdelade efter landskap. Här finns runinskriften avbildad, stenen och texten beskriven och det finns en tolkning av vad det står på stenen. Hela verket finns digitaliserat på Riksantikvarieämbetets webbsida.
Digitala Sveriges runinskrifter | Riksantikvarieämbetet (raa.se)
Ett sätt att lära känna runstenar som ni tänker besöka innan ni åker ut till platsen är att läsa om stenen i Sveriges runinskrifter och söka efter bilder och mer information på nätet om just den sten som ni tänker besöka. Då är eleverna små experter på just den stenen och dess text. Detta passar också som en undersökning av stenar som ni inte tänker besöka men ändå tycker är intressanta att veta mer om. Texterna i Sveriges runinskrifter är gammeldags, men om ni jobbar med materialet tillsammans är det en guldgruva av kunskap.
Läs på om Sveriges kristnande
De flesta runstenar och ristningar är från tiden för kristendomens intåg i Sverige. Gör utflykten till en upptäcktsresa där ni ska hitta tecken på vilken religion personen som personen som reste stenen kan ha haft. Låt eleverna fundera på vilka sådan tecken som skulle kunna finnas eller gå igenom dem tillsammans: Symboler (t.ex. kors), gudanamn (Tor, Oden, Jesus eller “Gud”), personnamn som kan vara bibliska eller förkristna.