Gör en modell av en vikingatida gård
Utrustning: träskiva 80 x 80 cm, kycklingnät 80 x 80 cm, dagstidningar, tapetklister, färg, grålera, tyg, tallkottar, grovt papper, silkespapper, tunna grenar, torrt gräs, rönnbär, mossa, stenar, grus, sand, häftpistol, avbitartång, penslar, plasthink och visp till tapetklistret, ståltråd eller vanlig stark tråd till att skära leran med.
Exempel: En klass i årskurs 3 gjorde en modell av en vikingatida gård. Skolan har ett gravfält från yngre järnålder i närheten. Tanken var att göra en modell av den platsen, så som den kan ha sett ut på vikingatiden. Först besöktes gravfältet för att undersöka hur landskapet såg ut, vilka träd som växte där, hur gravarna såg ut och hur stora de var. Kottar, pinnar, torrt gräs m. m. samlades in på plats. Innan bygget satte igång bestämdes hur stora husen, gravarna, människorna etc. skulle vara.
Eftersom gravfältet låg på en höjd användes kycklingnät som är lätt att forma för att göra höjden. Nätet häftades fast på tre sidor. Tidningssidor knycklades ihop till bollar och packades in tätt i mellanrummet mellan nät och träskiva för att ge stadga. För att täcka nätet revs tidningspapper i remsor som doppades i tapetklister och smetades ut över hela nätet.
När klistret torkat målades kullen med grön färg. Marken gjordes av mossa och grus m. m. De träd som skulle göras var enar, björkar och tallar. Enar gjordes av tallkottar som målades med grön färg. Till björkar användes vitt och grönt silkespapper, tunna grenar, svart färg och tejp. Rör av vitt silkespapper bemålades med svarta streck. Grenar med löv av grönt silkespapper som tejpats fast sattes fast i rören. Vattenleden tillverkades av blått silkespapper som blandades med tapetklister, lades på i lager och formades till vågor genom att klämmas till.
Grålera användes till gravkullarna som tummades till skålar och vändes upp och ned. Av grålera gjordes även husväggar. Leran kavlades till fyra centimetertjocka plattor som fogades samman.
Kom ihåg att skära upp hål för dörr innan leran torkar! För att få ytterväggarna att se ut som lera blandad med gödsel kletades vatten, lera och torrt gräs klippt i småbitar ihop. Ljusbrun färg penslades på fläckvis när leran torkat. Till tak ordnades torrt gräs i rader och klistrades fast lodrätt med tapetklister på grovt papper som vikts på mitten. Ett grophus gjordes med likadant tak men inga väggar eftersom de inte syns utifrån. Av grovt papper som målades med ljusbrun färg för att likna trä gjordes grophusets gavlar och dörr. Av lera modellerades djuren och människorna fram. Kläderna gjordes av tyg eller målades på direkt.
I närheten av gravfältet fanns två runstenar. I slutet av modellbygget besöktes stenarna och i klassrummet gjordes två små kopior av dem i form av två stenar som runslingan målades på med röd färg. På detta sätt kom ett arbete med runor in som en naturlig fortsättning.
Tillverka ett tittskåp
Gör olika interiörer i forntida hus. Utrustning: skokartonger, färg, torrt gräs, träpinnar, papper, lera, stenar, jord, rönnbär, sax, kniv, penslar, lim, tejp. Klipp bort kartongens ena långsida. Den bortklippta långsidan skall bli det sluttande taket. Klipp eller skär till resten av kartongen så att gavlarna sluttar. Tejpa fast »taket« och limma sedan fast torrt gräs på det. Om kartongen är färgglad kan den färgläggas så naturtroget som möjligt. Nu är huset färdigt att möbleras. Träpinnar kan användas till att göra bänkar, husstolpar, stående vävstolar, vedträn till elden m. m. Av papper kan bl. a. människor, djur och eld göras. Lera är också bra till människor, djur, lerkrukor, mat m. m. Stenar är bra att ha till eldstaden men kan också målas och bli äpplen, bröd etc. Nedfallna löv, t. ex. ekblad, fungerar bra som skinnfällar. Torkad jord kan man ha till jordgolv, men stryk på lim innan jorden läggs på så att den fastnar ordentligt. Rönnbär kan bli äpplen.