Tillgängligt landskap

Spännande berättelser från Stockholms närhet – både på plats och i din mobiltelefon.

“Tillgängligt landskap” gör det lätt att besöka, upptäcka och njuta av kulturhistoriskt spännande platser i Stockholms län. Med ljudguider som du kan lyssna på direkt i din mobiltelefon blir upplevelsen både bekväm och intressant. Alla ljudguiderna är anpassade för synsvaga och går lyssna på i mobilen. Platserna går att besöka med rullstol eller barnvagn och de flesta har både toalett- och fikamöjligheter.

Dessa områden ingår:

Ljudguiderna och mer information om platserna finns på en extern webbplats: Lyssna på landskapets historia (irismedia.se)

Ljudguider

Du hittar alla ljudguider samlade på en webbsida (sidan fungerar bra i en mobiltelefon) med hjälp av QR-koden eller länken: Lyssna på landskapets historia (irismedia.se)

Om vårt kulturarv ska bli tillgängligt för alla, måste det dels vara tillgängligt fysiskt på plats men även tillgängligt digitalt så att information om platsen kan spridas. Om ett besöksmål är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning så är det automatiskt tillgängligt för alla.

Besöksmålen är till största delen fysiskt tillgängliga och på vilket sätt informerar dessa ljudfiler om. Personer med funktionsnedsättning kan därmed få information om utseendet på platsen, vilka eventuella svårigheter som finns och hur det går att kringgå dessa.

“Tillgängligt landskap” är ett samarbete mellan Stockholms läns museum, Sveriges Hembygdsförbund, Skärgårdsstiftelsen och Pythagoras samt Norrtälje, Botkyrka, Upplands Väsby, Vallentuna och Sollentuna kommuner. Ett nära arbete sker även med Utö, Edsbro, och Össeby Hembygdsföreningar, Slagsta Gille samt Eknö Hemman Samfällighetsförening på Sandhamn. Handikapporganisationerna för synskadade och rörelsehindrade samverkar  genom att informera sina medlemmar och göra utflykter till besöksmålen.

Mediaföretaget IrisMedia AB har producerat ljudfiler med syntolkningar, vägbeskrivningar och dramatiseringar som förmedlar platsens historia.

Vid frågor och synpunkter

Kontakta lansmuseet.kultur@regionstockholm.se