Till innehållet

Besöksmål: Roslagens sjöfartsmuseum

Kommun: Norrtälje

I Älmsta på Väddö ligger Roslagens sjöfartsmuseum som visar alla typer av sjöfart genom århundradena.

Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta visar Roslagens breda sjöfartstraditioner ändå sedan vikingatiden. Här berättas om skärgårdsfiske, skärgårdsseglation, havspostföring, segel och ånga, båtbyggartraditioner, pråmar, timmerbogsering, fyrar, lotsar, sjöräddning, den moderna färjetrafiken med mer. På museet finns modeller och ”kaptenstavlor” bevarade från skonare, skepp och jakter. Här förvaras souvenirer från rospiggars resor över världshaven som sågfiskblad och koraller. I museet visas bilder och dokument från bygget av Väddö kanal.

En cirka 4 kilometer lång vandringsled följer kanalen från Kaplansbacken vid museet till Bagghus. Roslagens sjöfartsförening som driver museet ansvarar även för postrodden över Ålands hav. Postrodden hålls sedan 1974 på en lördag i juni och går mellan Grisslehamn och Åland.

Tillgängligt landskap

Sjöfartsmuseet är en del av ”Tillgängligt landskap”. Dessa platser är lätta att besöka med rullstol och barnvagn. Det finns ljudguider som du kan lyssna på direkt i din mobiltelefon eller ladda ner till en MP3-spelare. Alla ljudguiderna är anpassade för synsvaga. Ljudguider och mer information finns på en extern webbsida.

Närmaste SL-hållplats: Älmsta busstation

close-icon