Roslagens sjöfartsmuseum

Roslagens sjöfartsmuseum


Kommun: Norrtälje

Tillgänglighet: Ljudfil, Rullstolsvänligt

Besöksmålstyp: Kust och skärgård, Museum

Närmaste SL-hållplats: Älmsta busstation

Två små hus. Det är sommar.

Roslagens sjöfartsmuseum. Foto: Alf Nordström.

I Älmsta på Väddö ligger Roslagens sjöfartsmuseum som visar alla typer av sjöfart genom århundradena.

Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta visar Roslagens breda sjöfartstraditioner ändå sedan vikingatiden. Här berättas om skärgårdsfiske, skärgårdsseglation, havspostföring, segel och ånga, båtbyggartraditioner, pråmar, timmerbogsering, fyrar, lotsar, sjöräddning, den moderna färjetrafiken med mer. På museet finns modeller och ”kaptenstavlor” bevarade från skonare, skepp och jakter. Här förvaras souvenirer från rospiggars resor över världshaven som sågfiskblad och koraller. I museet visas bilder och dokument från bygget av Väddö kanal.

En cirka 4 kilometer lång vandringsled följer kanalen från Kaplansbacken vid museet till Bagghus. Roslagens sjöfartsförening som driver museet ansvarar även för postrodden över Ålands hav. Sedan 1974 ror tävlande mellan Grisslehamn och Åland en lördag i juni till minne av hur man förr rodde med all post till Åland och Finland.

Visste du att…?

Sedan 1984 har Roslagens sjöfartsmuseum firat Beckbyxans dag, uppkallad efter sjöfaranras vattentäta byxor insmorda av beck. En beckbyxa är också benämningen på en sjövan person, ett uttryck som nu återupptas av Sjöfartsminnesföreningen.

Läs mer

Roslagens Sjöfartsmuseum (sjofartsmuseet.se)

Beckbyxans dag (sjofartsmuseet.se)

Skärgårdsstiftelsens sida Upptäck Skärgården har aktuell information om resor och service på Väddö (upptackskargarden.se)

Tillgängligt landskap

Spännande berättelser från Stockholms närhet – i din egen mobiltelefon

Sjöfartsmuseet är en del av ”Tillgängligt landskap”. Dessa platser är lätta att besöka med rullstol och barnvagn. Det finns ljudguider som du kan lyssna på direkt i din mobiltelefon eller ladda ner till en MP3-spelare. Alla ljudguiderna är anpassade för synsvaga. Ljudguider och mer information finns på en extern webbsida.

Lyssna på landskapets historia (irismedia.se)

Sjöfartsmuseet – Ljudguide med och utan syntolkning (irismedia.se)

Mer om Tillgängligt landskap