Tyresö slott

Tyresö slott


Kommun: Tyresö

Besöksmålstyp: Byar och kulturlandskap, Museum, Slott och herrgårdar

Närmaste SL-hållplats: Tyresö slott

Ett stort, vitt hus står på en höjd.

Tyresö slott. Foto: Elisabeth Boogh.

Det praktfulla Tyresö slott och Tyresö kyrka var under århundranden centrum för ett stort gods och är kommunens historiska centrum.

Gabriel Oxenstierna byggde slottet

Godset Tyresö fanns redan på medeltiden och var på 1300-talet ett av stockholmstraktens största. Tyresö slott uppfördes 1630 av Gabriel Oxenstierna vid den innersta delen av Kalvfjärden. Slottet var en stilmässig blandning av 1500-talets försvarsborgar och stormaktstidens lantslott. Gabriel Oxenstierna lät även bygga Tyresö kyrka där han begravdes vid invigningen av kyrkan 1641.

Engelsk och italiensk parkstil

Slottet moderniserades på 1770-talet och samtidigt anlades den första engelska parken i Sverige, planerad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper. Mycket av den engelska parken finns kvar idag, de stora lönnarna, det böljande landskapet och de slingrande stigarna. I väster, mot ån anlades även en italienskt inspirerad renässansträdgård med terrasser och höga barrträd.

Sista privata ägaren formade slottets framtid

Adelsmannen Claes Lagergren köpte Tyresö slott 1892 och lät inreda ett ståtligt privathem åt sig själv. Med hjälp av arkitekten Isak Gustaf Clason byggde Lagergren om slottet i en nationalromantisk stil med det ursprungliga 1600-talsslottet som förebild. Huvudbyggnaden fick två nya hörntorn och samtidigt gjordes en borgliknande tillbyggnad på norra sidobyggnaden.

När Lagergren dog, år 1930 testamenterade han slottsbyggnaderna till Nordiska museet. Sönerna fick ärva godsets marker som var ungefär lika stora till ytan som Tyresö kommun idag. På 1950-talet såldes marken och förorten Bollmora kunde börja byggas.

Skogsvaktarstugans stil av franskt lanthus och en klänning inne i slottet, som ska ha tillhört Frankrikes drottning Marie Antoinette är två spår av Claes Lagergrens fascination för allt franskt.

Ett hem från 1900

Nordiska museet har genomfört ett omfattande restaureringsprojekt för att återskapa familjen Lagergrens hem som det såg ut vid sekelskiftet 1900. Huvudbyggnaden innehåller salonger, bibliotek, arbetsrum, kapell, sovrum och gästrum.

Slottets interiör visas av muséet på sommaren. Parken är öppen att besöka året om. På området finns också flera kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och ett vandrarhem.