Blå tåg

Blå tåg

Konstnär: Gustav Kraitz

Tillkomstår: 1968

Material: Keramik


Kommun: Södertälje

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Gågatan

Närmaste SL-hållplats: Södertälje centrum

Ett tåg i miniformat i stadsmiljö som står på räls.

Blå tåg. ©Gustav Kraitz/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Mitt på gatan står Blå tåg och där har det stått sedan 1968. Lekskulpturen är gjord av Gustav Kraitz. Efter att han gått ut Konstakademin i Budapest flydde han till Sverige 1956, under de då pågående oroligheterna i hemlandet.

Han begav sig till Höganäs för att undersöka om han kunde använda keramiken som konstform. I fabriken som tillverkade avloppsrör började han experimentera med de stora rören som han sammanfogade på olika sätt.

Dessa skulpturer ställde han sedan ut i sin trädgård och en dag kom stadsträdgårdsmästaren i Södertälje, Ingvar Tiveskog, förbi och blev intresserad av det han såg. Han undrade om Gustav kanske kunde göra ett offentligt verk i Södertälje. Och jo, det kunde han visst. Det blev då så att formen avgjorde vad det skulle bli. Eftersom det liknade ett tåg så fick det bli ett tåg. Hjulen och underredet hittade han på SJ:s skrotningslager. De autentiska hjulen bidrar till känslan av ett verkligt tåg. Man kan riktigt föreställa sig hur det tuffar fram.

En tanke med konstverket var att föräldrar som handlade i det nyöppnade varuhuset Kringlan skulle kunna lämna barnen att leka i skulpturen medan de gjorde sina inköp. Konstverket Blå tåg står sig än i dag. Både när det gäller hållbarhet och uttryck. Barnen leker, kryper i och klättrar på tåget. Några kikar ut genom fönstren.

Blir du leksugen? Det är bara att hoppa på tåget.

Ett tåg i miniformat i stadsmiljö som står på räls.
Blå tåg. ©Gustav Kraitz/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan

Om konsten i Södertälje

I Södertälje finns offentlig konst från 1909 och fram till idag. Konsten speglar olika tider och ideal. Här presenteras konst i stadskärnan med omnejd. Flera konstverk har en internationell prägel, dessa har tillkommit bland annat i samband med utställningar i Södertälje konsthall då konstnärer inbjudits från olika länder att delta och som sedan anlitats för att göra offentliga verk. Utmärkande är också de skulpturer som står i stadens alla vackra parker. Konsten i Södertälje andas både dåtid och nutid, och kan ses som en stor utomhus-utställning att vandra runt i.