Besöksmål: Vårdagjämning

Kommun: Södertälje

Konstnär: Sonja Katzin
Tillkomstår: 1960 

Högt upp på en sockel står hon, flickan i brons som har fått titeln Vårdagjämning, den dag på året då dagen blir lika lång som natten efter den långa vintern. Hon har vikten på ena benet i en ställning som med en konstvetenskaplig term brukar kallas kontraposto. Ett uttryck som uppstod för att beskriva utvecklingen i tidiga grekiska konsten, där skulpturer av människor från att tidigare ha stått med vikten på två ben lättades upp genom att istället ha vikten på ett ben.


©Sonja Katzin/Bildupphovsrätt 2021 Foto Rebecka Walan

Ställningen gör att hon får en avslappnad hållning, även om det fortfarande finns en vaksamhet hos gestalten. Huvudet är vänt åt sidan och flickan är helt naken.  
 
Från början stod skulpturen vänd mot Järnagatan, men efter att den vandaliserats vid ett tillfälle passade man på att vända flickan så att hon i stället hälsar resande från tåget välkomna. Skulpturen står i en fyrkantig damm. Runt denna finns ett gallerverk av brons. Så här beskrev konstnären själv sin skulptur:
“En ung flicka strax innan hon blivit kvinna, som ser livet i sagoskepnad som relieferna visar. Baksidan visar tidningspojken, framsidan Södertäljekringlor med gummorna och de två andra visar arbetet med sin stress, fritiden och kafébesök.”
 
Kan du se urskilja de olika fenomenen som Sonja Katzin räknar upp? 

Konstnär:
Sonja Katzin

 

close-icon