Widmark och Platzer

 

 

Samlingen från Widmark och Platzer beskriver en period i Sveriges historia som präglades av framtidstro, en växande industri och stora bostadsprojekt. Widmark & Platzer AB var en av tio ledande byggnadsfirmor i Sverige som byggde kraftverk, industrier och bostäder, både i Sverige men även i ett femtiotal länder i världen, bland annat Tyskland och Saudi-Arabien.

Samlingen kom till museet när Platzer Bygg AB, ett av bolagen inom Widmark & Platzer, genomgick en organisationsförändring och avyttrade byggrörelsen för att istället bli ett renodlat fastighetsbolag. Stockholmsdelen av företaget köptes upp av ett annat byggbolag och i samband med detta övertog museet bildsamlingen.

Fotografierna i samlingen spänner från 1950-tal till och med tidigt 1980-tal. En majoritet av fotografierna visar pågående byggen eller nybyggda flerfamiljshus, radhus, kedjehus och villor i Stockholms län. Men det finns också bilder av arkitekternas modeller, interiörer och porträtt från företagets verksamheter.

Samlingen består av ca 10 000 fotografier, både diabilder, påsiktsbilder i färg och svartvitt samt polaroider. Ca 1500 fotografier har hittills digitaliserats och 467 är sökbara i museets databas.

close-icon