Klara Kristalova

Klara Kristalova

1967

Konstverk: En vandring, Rörd av blommor

Blommor av brons där tumavtrycken är synliga.

Rörd av blommor. ©Klara Kristalova/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan.

Klara Kristalova föddes i Prag i Tjeckien och utbildade sig vid Konstakademin i Stockholm mellan 1988 och 1994. Den förberedande utbildningen fick hon av sin pappa i hans ateljé som låg utanför Rådmansö. Pappan var skulptör. Klara Kristalova är verksam som skulptör och har sin ateljé utanför Norrtälje. Ett material hon tidigt började arbeta med var keramik.

“Jag valde keramik av många olika anledningar, en var att det hade låg status när jag gick på Konsthögskolan och det kändes som att det skulle kunna öppna ett eget rum, att jag skulle kunna få vara ifred om jag jobbade med keramik.”

Klara Kristalova

I Klara Kristalovas konst finns både natur, magi och allmänmänskliga tillstånd. Du kan hitta träd, blommor och fantasifulla figurer som har djur eller blomansikten. Hon ser sina skulpturer som tredimensionella teckningar. Kanske är det därför hon lyckas med att fånga det spröda, det sköra även när hon gör offentliga arbeten.

Kristalova har gjort konst på flera platser i det offentliga rummet över hela Sverige och har deltagit i många internationella utställningar. Hennes konst finns också i flera museisamlingar.