Besöksmål: Rörd av blommor

Kommun: Haninge

Konstnär: Klara Kristalova
Tillkomstår: 2006
Material: Brons
Plats: Tungelsta trädgårdspark

En hand med fingrar som känner och sticker ner fingertopparna i blommornas öppningar. Nedanför handen slingrar sig blommor, blad och rankor i ett virrvarr av växtlighet.

Bronskulptur av en hand som doppar fingrarna i blommor. Skulpturen finns i en park med en grönskande häck i bakgrunden.
©Klara Kristalova/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Skulpturen hittar du mitt i en rabatt där blommorna är planterade i sand med prärien som förebild. Kristalova har gjort sig känd för sina skulpturer i keramik, men när det kommer till offentliga arbeten väljer hon ofta brons eftersom det är ett beständigt material.

Konstverket är en hyllning till Tungelstas trädgårdsmästare, vars näring har satt sin prägel på samhället sedan 1908. Från början fanns här två villor  med tomter. Dessa styckades upp och flera gamla fruktträd är kvar från den tiden.

Tack vare den lilla skulpturen, som påminner lite om äldre tiders porslinsfigurer, blommar det alltid i parken, ja även vintertid när marken är snötäckt.

Bloomor av brons där tumavtrycken är synliga.©Klara Kristalova/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Klara Kristalova förmedlar i sitt konstverk den känsla som uppstår när man arbetar med växter. Att så ett frö, se det växa upp och blomma ut. En livscykel i miniatyr som upprepar sig år från år till år och som berör oss alla. Det är känsligt gjort, vi ser handens ådringar och kan följa konstnärens tumavtryck på blommorna. Verkets titel Rörd av blommor blir på så sätt mångtydig. Visst får man lust att sticka ner fingrarna i en blomma?

Skulpturen är skänkt av Tungelsta Trädgårdsodlarförening.

Adress: Korsningen Rosgården/Södertäljevägen

Konstnär:
Klara Kristalova

close-icon