Hanna Beling

En näsbjörn gjord av sten står på en parkbänk.

Näsbjörn, Liten gris och Gorillaunge. ©Hanna Beling/ Bildupphovsrätt 2017. Fotograf: Elisabeth Boogh.

Hanna Beling arbetar främst med skulptur. Porträtt, barn och djur är återkommande motiv i hennes konst. När det gäller djurmotiven signalerar figurerna något hjälplöst och skört, samtidigt som de tittar på oss med rättfram blick. En del har ögon av stenar som gnistrar.

Utmärkande för hennes skulpturer av människor och porträtt är att de ofta har olika rekvisita som klädsel, hår, huvudbonader, spetsar. En inspirationskälla när det gäller skulptur av människor är renässansens porträttkonst.

Kombinationen av det starka och det sköra i samspel med skulpturernas säregna uttryck och deras rekvisita överraskar i det offentliga rummet. Det är skulpturer som syns.

Hon arbetar ofta efter modell i sin ateljé, eller utifrån filmer som tydligt visar människans gestalt och mimik med en strävan efter att komma nära modellens personlighet och karaktär. Hennes egna barn har ofta varit modeller.

Ett material som hon gärna arbetar i är ljummet vax av paraffin och bivax. Originalverket i vax kan sedan gjutas i andra material som brons, silikon och aluminium. Hanna Beling har gått Nyckelviksskolan, Idun Lovéns skulpturlinje och Kungliga Konsthögskolan mellan 1995–2001.

Offentliga verk i urval

  • Chihuahuorna, brons, Rosta, Örebro
  • Slottshund, Slottsskogen, Uppsala
  • Stina och Stående Sanna, Aula Magna, Frescati, Stockholm