Besöksmål: Näsbjörn, Liten gris och Gorillaunge

Kommun: Sigtuna

Konstnär: Hanna Beling
Tillkomstår: 2012

De klättrar och klänger. Undersöker och spanar. En ligger och sover. Djurskulpturerna vid vattendammarna i Märsta har tagit plats på minst sagt oväntade ställen.

©Hanna Beling/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

En gorillaunge har klättrat upp i en lyktstolpe. Den blickar långt bort. Med ena handen håller den i lyktstolpen, med den andra handen rör den vid sin mage. Ögonen är stora och draget runt mun och näsa spänt. Den verkar orolig. Vad spanar den efter? En bättre plats? Mat? Sina föräldrar? Kanske har den kommit bort och klättrat högt upp för att bättre kunna upptäcka sin familj.

Nedanför har en näsbjörn tagit parkbänken i besittning. Förbryllad verkar den ha stannat upp inför något. Vad är det den tittar på? En liten matbit som någon glömt?

©Hanna Beling/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

En väldigt liten gris ligger och sover på en annan bänk. Den är så liten att den ser nyfödd ut. Fast den borde vara skör och utsatt verkar den sova djupt och gott.

©Hanna Beling/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Av dessa djur lever bara grisen i Sverige. Näsbjörnen håller till i mellersta och södra Amerika, från Texas till Argentina. Gorillor hör hemma i Afrika. Det är exotiska djur som hittat fram till vattendammarna. Men finns det inte också något exotiskt i dammarna och växtligheten runtomkring?

Hanna Beling arbetar ofta med djur och även med människor. För att kunna skulptera gorillaungen lånade hon en uppstoppad gorillaunge från Naturhistoriska riksmuseet. Hon är nyfiken på det ursprungliga och primitiva i däggdjuret.

Konstnär: Hanna Beling

close-icon