Besöksmål: Barn på strand

Kommun: Österåker

Konstnär: Hanna Beling
Tillkomstår: 2004

Vi möter två barn i ett fruset ögonblick där leken på stranden har avstannat. Ett barn sitter ner med en solhatt på huvudet och har en snäcka i händerna. Det andra barnet står upp och håller ena handen på magen. Deras miner är allvarliga. De varken pratar eller kommunicerar med varandra. När det gäller barn i offentlig konst visar flera skulpturer glada barn i lek och rörelse. Är det för att vi är vana att se glada barn i konsten som det blir tydligt att dessa barn inte är glada?

©Hanna Beling Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Foto: Jenny Bergensten

Skulpturerna är placerade på en rektangulär yta som är avgränsad från gångvägen. Marken är av grå granit och bildar en skyddad vrå. Växtligheten blir skulpturernas bakgrund. Men den fiktiva platsen är en strand. Det visar barnens attribut på. En solhatt, en badmössa och en snäcka. Kanske har de båda barnen lekt vid vattenbrynet. Kanske har snäckan fyllts på med vatten som de tömt ut emellanåt. Kanske är de är vända mot havet.

Det är konstnärens döttrar som varit modeller till skulpturerna. Hanna Beling tänkte på Österåkers närhet till vatten och skärgård och att barnen leker vid en strand. När det gäller att skulptera just barn säger hon så här: ”Det är intressant att skulptera barn eftersom deras uttryck och form förändras hela tiden.”

Materialet är brons och barnens huvudbonader är gjorda av blå och vitpatinerad brons. Just det att dessa har en avvikande färg ger skulpturerna ett särskilt och säreget uttryck.

Vad har hänt i leken på stranden? Varför har den avstannat? Kanske har någon sagt att det är dags att gå hem, just när de hade som roligast? Eller har de bråkat om något? Vems tur det var att leka med den stora fina snäckan?

Något svar får vi inte, men fantasin väcks till liv och konstverket ger oss året runt en påminnelse om sommar och barns lek på stranden. Och att när barn leker är det inte alltid stoj och stim och glada miner. Barn leker på fullt allvar.

Uppdragsgivare: Statens konstråd i samarbete med Österåkers kommun i samarbete med landskapsarkitekt Gisela Holmgren.

Obs! Konstverket är tillfälligt undanställt på grund av renovering i parken. Det kommer åter på plats under våren 2021.

Konstnär: Beling, Hanna
Tillkomstår: 2004

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

close-icon