Winner takes all

Winner takes all

Konstnär: Ante Dahlstedt

Tillkomstår: 1993

Material: Emalj, brons, sten vatten.


Kommun: Järfälla

Besöksmålstyp: Fontäner, Offentlig konst

Adress: Allmogevägen 5

Närmaste SL-hållplats: Jakobsbergs tågstation

Fem geometriska former, klot, halvklot av brons på en bronsplatta med sex fyrkantiga fält. Under sprutar vatten ner på marken i en rund stenskål.

©Ante Dahlstedt/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan

Fem geometriska former står på en sockel av granit. En trekant och varianter av halvklot. Det är som att konstnären har lagt ett skulpturalt pussel med olika former. Klot och urgröpta former verkar passa in i varandra. Känslan är att vi står inför ett spel, ett slags schack med pjäser som om de vore lösa, skulle gå att flytta runt. Kanske var det också vad konstnären tänkte, eftersom titeln anspelar på en vinnare. Den sjätte komponenten av verket är vattnet, för ur sockeln porlar vatten under sommaren från den fyrkantigt formade fontänen ner i en rund form på markplan.

Fem geometriska former, klot, halvklot av brons på en bronsplatta med sex fyrkantiga fält.
©Ante Dahlstedt/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan

Konst också på väggarna

Ante Dahlstedt har också jobbat med emalj på väggen på det gulputsade elhuset. Här sprakar det av olika färger på väggarna. Blått, vitt och grönt med ett stråk av vinrött på en sida och orange och rött på en annan. Formerna är abstrakta och du kan därför associera fritt. Kanske att de där trekantiga brandgula formerna kan vara ett berg som tornar upp sig, glödande och magnifikt?  Hur uppfattar du färgerna på husets olika sidor. Är de kalla eller varma? Vad liknar de? Vilka associationer får du?

Som en utställning

Alla de komponenter som var kännetecknande för Dahlstedts sätt att uttrycka finns här i verket på torget i Jakobsberg. Tekniken emalj, skulpturen i brons och former som till en början kan verka vara enkla men som efter en stunds studerande istället framträder med en exakthet.

Det är som om han har gjort en utställning här i Jakobsberg där vi kan gå runt, fantisera och upptäcka olika färger och former.