Besöksmål: Arkipelag

Kommun: Österåker

Konstnär: Thomas Nordström
Tillkomstår: 2011

Arkipelag är en oas mitt i Åkersberga centrum. Till skillnad från många fontäner är den organiskt formad med mjuka bubbliga kanter. Vattnet som sprutar ut ur de rundade stenarna skiftar hela tiden i intensitet. Vattnets styrka är synkroniserat med ett ljusspel som växlar i olika färger och nyanser. Rött, orange, gult, grönt, blått, lila, rosa. Vintertid när vattnet är avstängt täcks stenarna med plastkåpor som är belysta invändigt. På så sätt får fontänen ett ljusspel även under den mörka delen av året.

©Thomas Nordström/Bildupphovsrätt i Sverige 2013. Fotograf: Jenny Bergensten

Utanför fontänen finns sittplatser i form av pallar i olika höjder. De är utspridda lite här och var. Inuti fontänen finns samma form av pallar, men här bildar de små öar. Den leksugne kan pröva att hoppa från sten till sten i vattnet. Fontänens former kan du utforska på olika sätt. Du kan balansera runt på kanten. Du kan också dig ner sig ner på fontänens kant. Eller lekfullt hoppa runt på stenarna. Det är så klart fritt fram att utforska fontänen på andra sätt.

Flera saker skapar en dynamik mellan konstverket och torget. Plattorna som omger fontänen har en ljusare ton än torgets övriga plattsättning. De ljusa stenarna bildar en ram till konstverket och framhäver fontänens mörkt gråa kant. Vad som också bidrar till att skapa dynamik mellan fontänen och torget är att plattorna runtomkring är lagda i en fyrkant. Fyrkanten skapar en kontrast till den organiskt formade fontänen. Plattsättningen bidrar till att framhäva och förtydliga fontänens färg och form.

Fontänen Arkipelag är en oas av vatten och ljus att slå som du kan slå dig ner vid. Det brusar, porlar och lyser. Pröva att blunda och lyssna till ljudet av vattnet. Får det dig att tänka på någon annan plats? En strand, ett hav, ett vattenfall eller något annat ställe du varit på?  Vilka känslor får du av de olika färgerna och dess skiftningar?

Materialet i fontänen är sten, terrazzo och LED-ljus. Vintertid täcks ”vulkanerna”, de rundade stenarna, med huvar av polycarbonat.

Lyssna på Thomas Nordströms berättelse om sitt konstverk.

Konstnär: Nordström, Thomas
Tillkomstår: 2011

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

close-icon