Ante Dahlstedt

Ante Dahlstedt

1941─2013

Konstverk: Winner takes all

Fem geometriska former, klot, halvklot av brons på en bronsplatta med sex fyrkantiga fält. Under sprutar vatten ner på marken i en rund stenskål.

©Ante Dahlstedt/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan

Ante Dahlstedt växte upp i närheten av Sundsvall. Familjen flyttade sedan till Lidingö där han och hans fyra yngre syskon växte upp. Efter realskolan började han på Konstfacks linje för metall och silversmide. Så småningom bosatte han sig med sin familj i Sävar utanför Umeå, där han verkade som silversmed och konstnär fram till ett par år före sin död.

Hans skulpturer och konstverk finns i det offentliga rummet runt om i Sverige. Flera verk hittar du i Umeåtrakten, som till exempel altaruppsättningen i silver i Tegs kyrka, väggskulpturer på hus i Umeå centrum och en glob i Vänskapsparken i Umeå. Ante Dahlstedt ställde ut i både London och New York. Åren 1977–1990 undervisade han på bildlärarlinjen vid Umeå universitet.

Djur, särskilt fåglar, är ett återkommande motiv, såväl på emaljtavlor, oljemålningar som skulpturer. Vissa teckningar och målningar på emalj är gjorda som ett slags konstnärliga luffarschack. Här finns något som skulle kunna liknas vid en naiv exakthet, men samtidigt verkar ett mödosamt arbete ligga bakom.