Till innehållet

Besöksmål: Svartlöga

Kommun: Norrtälje

Svartlöga är en ö utanför Blidö i den norra ytterskärgården. Under många hundra år har människor haft sin knappa försörjning här, men nu är ön en idyll befolkad av några bofasta och många sommargäster.

Svartlöga är en flack och stenig ö. Växtligheten är typisk för ytterskärgården med låga träd och buskar. Byn ligger samlad ovanför hamnen på öns sydöstra sida. På berghällar i norr och öster står byns gamla nät- och saltbodar. Den östligaste boden ovanför hamnen har länge varit ett känt inseglingsmärke. I byns sydvästra del ligger missionshuset och posthuset, skärgårdens minsta. Svartlöga befolkades på 1500-talet och under 1600-talet bodde fyra familjer här. Svartlögaborna var kända för sina färder till långväga fiskeplatser. Sedan seglade de in till Stockholm och sålde saltad fisk, sälkött och ägg.

Vid mitten av 1800-talet fanns det 40 kor och sju hästar som utfodrades med höet från slåtterängarna. De sista djuren försvann från ön på 1960-talet och i dag har nästan alla ängar och hagar vuxit igen. Svartlöga var en av få skärgårdsöar som klarade sig från ryssarnas härjningar 1719. Grunden runt ön är förrädiska och enligt traditionen skrämde öns säljägare bort inkräktarna med sina bössor.

close-icon