Stensättra fornborg

Stensättra fornborg


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Fornlämning

Närmaste SL-hållplats: Sörskogen

Utsikt från Stensättra fornborg. Foto: Alf Nordström.

På en höjd söder om Flemingsbergsviken ligger Stensättra fornborg, den bäst bevarade fornborgen i Huddinge, med en spektakulär utsikt över Orlången.

Genom Flemingsbergsskogen går den gamla sockenvägen mellan Lissma och Huddinge kyrka. Historiskt har vägen använts för att ta sig till kyrkan, idag är den en populär vandringsled. Vägen passerar Stensättra fornborg, en fornlämning från järnåldern. Stensättra fornborg är en av tre fornborgar längs Flemingsbergsviken.

En förändrad utsikt

Utsikten från fornborgen är en av anledningarna till att besöka platsen. Utsikten var nog en avgörande anledning till att fornborgen anlades här men på järnåldern såg landskap ut på ett annat sätt. Vattennivåerna var mycket högre, vilket gjorde att Flemingsbergsviken och Orlången var förbundna med Östersjön. Det var därmed möjligt att åka in med skepp på vattenleden. Utifrån fornborgens placering kan man anta att utsikten var god över de skepp som kom in.

Kallmurad mur

Stensättra fornborg skiljer sig från andra fornborgar då den ligger på en relativt jämn bergsplatå. Berget stupar i öster, söder och väster, medan murresterna finns kvar på den norra sidan. En fornborg karaktäriseras av kallmurade murar, vilket innebär att stenarna är lagda ovanpå varandra utan murbruk. Stensättra har två murar, en yttre och en inre.

Fornborgens mur. Foto: Alf Nordström.

Försvarsanläggning eller religiös plats?

Fornborgar som Stensättra är inte särskilt undersökta, det är därför oklart hur de har använts. Tidiga tolkningar föreslår att de var försvarsanläggningar på grund av deras höga läge. Man trodde bland annat att Stensättra var en så kallad farledsfornborg på grund av den goda sikten över vattnet. Senare tolkningar har utforskat möjligheten att de använts för rituella eller religiösa aktiviteter. Men tolkningen är fortfarande öppen, vad tror du?

Fornborgen har haft betydelse för området

Stensättra fornborg har antagligen haft en viktig funktion för området då den givit namn till gården Stensättra där ”sten” betyder befäst plats. Gården Stensättra ligger söder om fornborgen och är ett privatägt jordbruk. Mellan fornborgen och gården finns fler fornlämningar som ett gravfält, ett offerkast och husgrunder från en vikingatida gårdstomt. Dessa lämningar är inte lika dramatiska som fornborgen men vittnar om att platsen varit bebodd under längre tid.

Film om Stensättra fornborg

Vill du veta mer om Stensättra fornborg? I denna film berättar arkeologen Daniel Sahlén om Stensättra fornborg.