Sense of touch

Sense of touch

Konstnär: Viktor Korneev

Tillkomstår: 2015

Material: Bohusgranit, grå-blå larvikit


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Ekbacken, Åkers kanal

Närmaste SL-hållplats: Slussbrovägen övre

En skulptur av en jättestor fot som står i skogen.

Sense of touch. ©Viktor Korneev/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Rebecka Walan.

En jättefot har tagit plats i en glänta vid ån. Vem tillhör den? Det måste vara en jättelik person. Ändå trampar den alldeles fjäderlätt med bara tårna i marken.

En skulptur av en jättestor fot i sten står på tå på en sten i skogen. Grönskande ormbunkar och träd runtomkring.
Sense of touch. ©Viktor Korneev/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Rebecka Walan.

Viktor Korneev gör ofta kroppsdelar som kan tänkas vara en del av något större. Du kan se dem som fragment, men samtidigt är de också något helt. Foten är av granit och innebär en balansakt. Vi kan tänka oss att den är formad runt en mittaxel för att kunna stå upprätt.

Tittar du noga på den del av skulpturen som foten nuddar vid ser du att formerna där liknar vågor på vatten. Det är som att foten just klivit upp ur vattenbrynet.

Skulpturen handlar om att göra avtryck. Människor har kommit och gått i historien och har lämnat olika avtryck efter sig. Vem tror du att foten tillhör? Vilka avtryck vill du lämna efter dig?

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.