Pregnancy

Pregnancy

Konstnär: Viktor Korneev

Tillkomstår: 2015

Material: Bohusgranit


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Ekbacken, Åkers kanal

Närmaste SL-hållplats: Slussbrovägen övre

Skulptur av överkropp av kvinna i sten. Armarna korsade över magen. Grönskande träd och gräs.

©Viktor Korneev/Bildupphovsrätt 2020 Foto Patrik Gosenius

Skulpturen Pregnancy är placerad uppe på en liten kulle med naturen som bakgrund. Det är en skulptur som inte är något helt, utan en torso, en överkropp utan huvud, armar och ben. Ändå har den händer. Precis som titeln berättar är det en gravid kropp. Händerna är knäppta över magen. En gest som kan tolkas som både trygg och beskyddande.

Skulptur av överkropp av kvinna i sten. Armarna korsade över magen. Grönskande träd och gräs.
©Viktor Korneev/Bildupphovsrätt 2020. Foto Patrik Gosenius

Skulpturen har också en baksida. Om du går runt och tittar så upptäcker du ett öra på kvinnans rygg. Ett öra som vi kan tänka oss lyssnar. Men vad lyssnar det på? På omgivningen? På fåglarna inne i skogen? Eller på barnets hjärtslag djupt där inne i magen?

Viktor Korneev har sagt att han inte ville att graviditeten skulle vara alltför tydlig på skulpturen. Och visst, det skulle lika gärna kunna vara en fyllig kvinna. Magen är inte större än så.

Skulpturen är gjord av bohusgranit. Att den är placerad på en kulle gör att den syns tydligt från gångstigen. Den blir lite upphöjd, som om den vore värdefull.

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.