Nattfåglar

Nattfåglar

Konstnär: Elisabeth Sivard

Tillkomstår: 2008

Material: Mosaik


Kommun: Ekerö

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: I rondellen Ekvägen/Ekerövägen

Närmaste SL-hållplats: Ekvägen

Tre höga pelarna med rundade former som klätts med mosaik i färgerna blått och grönt. Placerade i en rondell med sten.

Nattfåglar. ©Elisabeth Sivard/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

På långt håll upptäcker du konstverket. Tre blågröna, smala, långa figurer sticker upp ur en rondell. När du kommer närmare ser du att de är gjorda av mosaik och att färgerna skiftar från blått till grönt.

Färg och form

Figurerna är inte raka utan snirklar sig uppåt, likt växter som söker sig mot ljuset. De är breda i basen och smalnar sedan av uppåt. I toppen är de alla ljusblå. Färgerna påminner om havets olika nyanser. Att färgerna skiftar ger en känsla av havet olika djup, men också av dess växlingar mellan värme och kyla. Den mörka blå färgen ger en känsla av kallt vatten, medan den turkosa leder tankarna till Medelhavets varma vatten.

Tre höga pelarna som klätts med mosaik.
Nattfåglar. ©Elisabeth Sivard/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Pelarna är cirka fyra meter höga. Grunden är gjord av betong och härefter har konstnären klätt in formerna med mosaik. Uppdraget var att ta till vara platsens öppna läge och skapa ett konstverk som syns på håll för trafikanterna på vägen. Konstverket skulle ha karaktären av ett landmärke. Tack vare höjden hamnar det i blickfånget för trafikanterna.

Inspiration

Att Ekerö kommun är omgiven av vatten var konstnärens främsta inspirationskälla. Hon tänkte både på vattenvirvlar och fåglarnas flykt. Om du står nära pelarna upptäcker du en liten svartmålad anka. Det är inte konstnären som har skapat den, men enligt henne får den gärna vara kvar.