Vikingarondellen

Vikingarondellen

Konstnär: Ingrid Rådmark

Tillkomstår: 2006

Material: Corténstål med nitar av mässing och koppar


Kommun: Ekerö

Besöksmålstyp: Historia, Offentlig konst

Adress: I rondellen Ekerövägen/Älvnäsvägen

Närmaste SL-hållplats: Träkvista idrottsplats

En rund form liknande en hjälm som ligger ovanpå stenar.

Vikingarondellen. Ingrid Rådmark/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten.

Mitt i en rondell har en form från förr i tiden landat. Konstverket har en rundad form och materialet är corténstål med nitar av mässing och koppar. Nitarna är fastsatta från sidan och upp mot mitten i ett tårtbitsmönster. Den största niten är precis i mitten av rundeln. Formen och materialet leder tanken till vikingatidens skyddsutrustningar som t.ex. en sköld eller en hjälm.

En rund form som ligger ovanpå stenar.
Vikingarondellen. ©Ingrid Rådmark/ Bildupphovsrätt 2013. Foto: Jenny Bergensten

Ut från, eller in mot den rundade formen i mitten, löper fyra smala former som liknar gångbroar. Uppdraget var att göra en rondellutsmyckning med vikingatema, dels med tanke på kommunens historia med flertalet forntida lämningar, dels med anledning av den intilliggande Vikingahallen. Genom kopplingen till vikingatemat skulle utsmyckningen bli en identitetsskapande accent på platsen. Man ville också att konstverket skulle ge ett fast och sammansatt uttryck.

Valet av corténplåt har konstnären gjort utifrån både praktiska och estetiska ideal. Men även om vikingatemat varit vägledande i utformningen fanns tanken hos konstnären att betraktaren skulle kunna tolka formen fritt, och inte bara associera till förgången tid utan även till nutid och framtid.