Kram

Kram

Konstnär: Birgitta Muhr

Tillkomstår: 2020

Material: Brons


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Natur, Offentlig konst

Adress: Röllingbyparken

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

En skulptur av en stor gul blomma med grön stam välkomnar med öppna händer.

Kram. ©Birgitta Muhr/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Birgitta Muhr.

En stor blomma välkomnar med öppna händer i Röllingbyparken i Åkersberga. Blomman är gul med blått i mitten. Stammen är grön och istället för blad sticker två händer ut. Om du tittar noga på de gula blombladen kan du upptäcka att även de liknar händer med fingrar som spretar och sträcker sig mot himlen. Birgitta Muhrs skulpturer kännetecknas av lekfullhet och färger och det stämmer verkligen väl in här.

En stor blomma välkomnar med öppna händer.
Kram. ©Birgitta Muhr/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Birgitta Muhr.

Blommor har konstnären gjort tidigare. På Högdalens tunnelbaneperrong kan du se röda tulpaner växa upp ur asfalten. Till skillnad mot Kram är dessa blommor slutna. Kram är öppen både med sina händer och blomman.

I konsthistorien har blommor förekommit flitigt. Under 1600-talet målade holländarna stilleben med vaser fulla av blommor. En senare konstnär som älskade blommor var van Gogh. Han målade iris, blommande päronträd och inte minst solrosor. De senare förekom i så många målningar att man kan likna dem vid porträtt. Som om de hade ett eget inre liv som han ville fånga.

Så är det också här. Kram har också en personlighet. En själ som präglar platsen runtomkring.

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.