Birgitta Muhr

Birgitta Muhr

1961

Konstverk: iO!, Kram

En stor blomma välkomnar med öppna händer.

©Birgitta Muhr/ Bildupphovsrätt 2020. Foto: Rebecka Walan.

Birgitta Muhr har arbetat brett med skulptur, måleri och video, men under senare år har hon främst ägnat sig åt skulptur. Hon har gjort offentlig konst på flera platser i landet som kännetecknas av lekfullhet och starka färger.

Inte sällan inbjuder hennes konst till interaktion och medskapande. Ibland skapar den oväntade uttryck. Tulpaner som växer ur asfalten på en tunnelbaneperrong, gatlyktor som lutar sig mot varandra, eller de snigelliknande mumlingarna som finns i olika färger och på olika platser. Djur och natur är återkommande teman. Uttrycken varierar. Starka färger men också stål som bildar intrikata trassel eller är böjt i gracila former.

Birgitta berättar hur det började:

”Jag har alltid hållit på att teckning. När jag var 14 år började jag teckna kroki två gånger i veckan på Konstnärernas Kollektivverkstad i Sundsvall. Sedan gick på också på grafikkurser där. Efter gymnasiet började jag på Nyckelviksskolan och sedan kom jag in på Konsthögskolan på måleri. Där började jag hänga mer och mer i Skulpturverkstan. Det hade börjat mjukas upp lite, att man kunde springa över från den ena verkstan till den andra.”

Om att göra offentlig konst säger hon:

”Det är fantastiskt att göra konst där man möter vem som helst och när som helst. Man väljer ju inte sin publik. Det är spännande.”

Birgitta Muhr utbildade sig i konstvetenskap vid Uppsala universitet 1981, vid Nyckelviksskolan 1982, på Birkagårdens folkhögskola 1984─86 och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1987─92.

Texten bygger på en intervju med Birgitta Muhr utförd av Rebecka Walan den 16 maj 2023.