Fittja Moské

Fittja Moské


Kommun: Botkyrka

Tillgänglighet: Ljudfil

Besöksmålstyp: Religiös byggnad

Närmaste SL-hållplats: Fittjavägen

Lampor som hänger ned från ett tak i en moske.

Fittja moské. Foto: Elisabeth Boogh.

Den första moskén med böneutrop i Sverige

Den 26 april 2013 var ett historiskt ögonblick för svenska muslimer. Från den 32 meter höga minareten, tornet som ligger i anknytning till moskén, hölls det första böneutropet i Sverige. Moskén heter Fittja Moské och ligger nära Alby sjön i Fittja, Botkyrka kommun.

Arkitektritad moské

Byggnaden är ritad av den turkiske arkitekten Eray Ercan Aygün och stod efter tio års lång byggtid klar 2007. Fittja Moské är en av de få moskéerna i Sverige som är ritad för ändamålet. De flesta moskéer har ursprungligen byggts för andra funktioner. Finansieringen av moskéerna sker ofta med hjälp av bidrag från församlingsmedlemmar och ibland av utländska organisationer.

Traditionell utformning

Fittja Moské är utformad som en traditionell turkisk moské med många orientaliska detaljer. Det finns till exempel ett kupolformat tak, en gårdsplan med fontän avsedd för tvagning innan bön och en minaret som förmodligen är den högsta i Västeuropa. Moskén är riktad mot vallfartsorten Mekka i Saudiarabien med en mihrab (dekorerad nisch) och markerad qibla (böneriktning). Moskéns minbar (predikstol) finns till höger om nischen.

Ett mycket viktigt inslag för moskéer är det mattäckta golvet, där männen sitter och utför sina böner. Kvinnor och barn sitter uppe på särskilda balkonger som är byggda runt själva bönesalen. Fittja Moské innehåller även festlokal för bröllop, gästrum och bibliotek. Fittja Moské ägs och drivs av Botkyrka turkiska islamiska kulturförening och är öppen för studiebesök.

Lyssna på ljudklipp Fittja Moské

Hör Rabia berätta om Fittja Moské.