Cedergrenska tornet

Cedergrenska tornet


Kommun: Danderyd

Besöksmålstyp: Slott och herrgårdar

Närmaste SL-hållplats: Sjöstigen

Ett torn sticker upp ovanför skogen.

Cedergrenska tornet. Foto: Anna Ulfstrand.

Det märkliga, medeltidsliknande Cedergrenska tornet i Stocksund började byggas 1896. Men först efter hundra år kunde det invigas år 1996.

Tornet och parken ligger i Stocksund i södra delen av Danderyds kommun, alldeles invid Stocksundet. När jägmästaren Albert Nestor Cedergren köpte marken tänkte han från början bygga ett utsiktstorn. Sedan ändrade han sig till att vilja ha ett torn med bostadsrum. Han skulle bygga ”en bostad till sin familj så som folk bodde förr i tiden”.

Ingen brådska att bygga klart

Cedergrenska tornet stod i huvudsak färdigt utvändigt 1908. I trapphuset och i de första våningarna var inredningen påbörjad, men högre upp var bara yttermurar, tak och fönster färdiga. Några av tidens främsta arkitekter var inkopplade på projektet, bland dem Lars Israel Wahlman och Ferdinand Boberg. Invändigt utfördes väggmålningar av Georg Pauli. Men Cedergren hade inte speciellt bråttom och ändrade själv ritningarna då och då allteftersom bygget pågick.

Färdigt efter hundra år

Cedergren hade sitt arbetsrum på tredje våningen fram till att han dog 1921. Efter de sista arvingarnas bortgång köpte Danderyds kommun park och byggnader 1981. Tornet vaknade ur sin törnrosasömn och kommunen bestämde sig för att bygga det färdigt. I april 1994 startade arbetena och på hundraårsdagen av byggstarten den 21 april 1996 kunde tornet återinvigas. I dag finns en restaurang och konferensanläggning i tornet som drivs i privat regi. Tornet ligger på en höglänt parktomt med exotiska barrträd som Cedergren lät plantera.