Thomas Karlsson

Thomas Karlsson

1964

Konstverk: Giraffen

Skulptur av giraff i aluminium på ett torg med affärer bakom.

©Thomas Karlsson/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

Thomas Karlsson är skulptör och har blivit känd för sina skulpturer av djur. På Liljevalchs vårsalong 2014 ställde han ut verket Burkfåglar av aluminium. Metoden är återbruk, verket var gjort av upphittade ölburkar. Han har också skapat en serie gamar av kasserade menyer på restaurant Sturehov. Och ett annat verk, Gam, består av flera fåglar som är gjort av utskrifter av Hermés sjalar. I Årsta har han skapat Årsta Zoo, där han fyllt en park med exotiska djur som en krokodil, ett lejon och en noshörning.

För den nya tunnelbanan på Nacka station har Thomas Karlsson gjort en jättelik elefantbyst och en noshörning som kommer att ta plats vid de olika utgångarna. I montrar kommer du att kunna se 600 aluminium-fåglar från hela världen.

Ja, du hör ju. Thomas Karlsson håller på med att skapa ett helt zoo i det offentliga rummet. Tänk om vi kunde se alla djuren tillsammans.

Thomas Karlsson har gått på Nyckelviksskolan 1989─1990 och på Kungliga konsthögskolan 1991─1997.

Så här säger han om att göra offentlig konst:

”Att göra offentlig konst ligger mig om varmt om hjärtat. Det blir som en röst i det offentliga rummet. Och det är intressant att jobba med platsen, att jobba med eller mot platsen. Det är också konst som kommer att vara kvar. Jag försöker ändå att känna mig fri. Ingen vet ju vad framtidens människor kommer att gilla.” Texten bygger på en intervju med Thomas Karlsson genomförd av Rebecka Walan den 23 maj 2023