Giraffen

Giraffen

Konstnär: Thomas Karlsson

Tillkomstår: 2015

Material: Aluminium


Kommun: Järfälla

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Adress: Riddarplatsen 29

Närmaste SL-hållplats: Jakobsbergsstation

Skulptur av giraff i aluminium, där bara halsen och huvudet är synligt. Gul tegelvägg bakom.

©Thomas Karlsson/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

Giraffen är gjord i naturlig storlek och är 4,3 meter hög. Skulpturens höjd gör att blicken förflyttas från marknivå och uppåt. Känslan av att bara nå upp till en bit på giraffens ben är hisnande. Samtidigt det som att giraffen är på väg, att den rör sig bort mot mot pendeltågsuppgången.

Skulptur av giraff i aluminium på ett torg med affärer bakom.
©Thomas Karlsson/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

Skulpturen förhåller sig till ett annat konstverk som står en bit bort. Giraffen är vänd mot Pojken av Lars Nilsson. Thomas Karlsson berättar att Giraffen kommer från parkeringshusets håll och ser mot uppgången till pendeltågen där Pojken står.

En annan del som påverkade var bebyggelsen.

Thomas Karlsson berättar:

”Jag växte upp i närheten av Vällingby centrum, som påminner lite Jakobsberg med ganska låga byggnader. Jag ville ha ett verk som jobbade med höjden, och då blev det en giraff.”

När Thomas Karlsson skulle utforma skulpturen började han med att göra en datoranimering som han sedan skissade av på papper. Denna skiss överförde han till wellpapp som han vek ihop till en giraff. Tekniken påminner om origami. Utifrån modellen utfördes sedan giraffen i aluminium.

Skulpturen gör inte bara att blicken höjer sig från markplan. Vi får oss också en tankeställare om hur små vi människor är i jämförelse med djur och natur.

Om varför det har blivit så mycket djur säger Thomas:

”Djur har en symbolisk laddning. Det är något ursprungligt och som många kan relatera till. Jag gör inte svenska djur, utan djur som kommer från andra delar av världen. Det blir något oväntat, ett möte som uppstår.”

Texten bygger på en intervju med Thomas Karlsson genomförd av Rebecka Walan den 23 maj 2023.