Pian

Pian

Konstnär: Johanna Karlsson

Tillkomstår: 2017

Material: Brons


Kommun: Järfälla

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Adress: Vasaplatsen 9

Närmaste SL-hållplats: Jakobsbergs station

En skulptur av en hund som drar en kärra på ett torg med blomplanteringar bakom.

©Johanna Karlsson/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

En liten hund är på promenad i centrum. Bakom sig har den en liten kärra. Hunden tittar åt sidan. Det är som om den just stannat upp för att den fått syn på något intressant. Kanske något som låter? Öronen är vikta som om den lystrar. Och är det inte så att nosen till och med vibrerar lite? Att det är en vänlig och trofast hund råder det ingen tvekan om

En skulptur av en hund som drar en kärra på ett torg med blomplanteringar bakom.
©Johanna Karlsson/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Jenny Bergensten.

Konstnären Johanna Karlsson berättar:

”När jag var liten hade min släkting Kitty ett inramat foto hemma på väggen. På fotot var det en Sankt bernhardshund som drog en vagn, och i vagnen satt Kitty som då var ett barn. Det var en dröm att få sitta i en sådan vagn.”

Skulpturens titel är Pian, precis som släktingens hund hette. Numera har Johanna det inramade fotot på ekipaget hemma, som alltså har varit både utgångspunkt och inspirationskälla för skulpturen i Jakobsberg. 

Johanna Karlsson hade tidigare gjort en hund, en pudel utanför hundstallet i Norra Djurgårdsstaden. Modell för den hunden var hennes egen hund Theo. När frågan kom upp om offentlig konst i Järfälla tänkte hon på fotot med hunden och släktingen.

Texten bygger på en intervju med Johanna Karlsson genomförd av Rebecka Walan den 23 maj