Liv Due

Liv Due

1955

Konstverk: Åtta stolar

Åtta stolar av sten som står i en ring på en gräskulle. Träd och hus bakom.

Åtta stolar. ©Liv Due/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Mattias Ek.

Liv Dues konst är mångfacetterad. Den handlar om platser där vi kan sitta, reflektera och samtala. Men det kan också vara ställen där mellanrummet har betydelse, som till exempel ytan mellan stolar. Tack vare avståndet kan vi se varandra. Hon har också arbetat med den uråldriga formen labyrinten där mellanrummet ju är lika viktigt som själva väggarna, eftersom det är genom gångarna vi söker vägen ut, eller in.

“Mina skulpturer beskriver tillstånd. Större arbeten är gjorda så att man kan sitta i dem eller se igenom dem. Mina arbeten finns på skolgårdar, i parker eller vid entréer. Jag söker det taktila och det sensuella, gärna med humoristiska undertoner. Mindre objekt som är sammansatta av ovanliga material, vill jag ska vara trollformler för själen.” (Översatt från norska).

Liv Due

Liv Due föddes i Oslo 1955, men bor nu på Lidingö. Hon är verksam som skulptör, målare och tecknare och är utbildad vid Bergen Kunsthånversskole, Statens Kunstakademi i Oslo samt på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har bland annat undervisat vid Konstfack och Nyckelvikens konstskola.

Offentliga verk i urval

  • Basunerskans bön & Vassbåtskungens dröm, Skogås i Huddinge, 2007
  • Amfiscen i sten, Sickla skola, 2001
  • Labyrint, Tom Tits experimentpark i Södertälje, 1998
  • Lutere, Rågsveds skola, Stockholm, 1996