Leif Bolter

Leif Bolter

1941

Konstverk: Tidrymd

Bild tagen i en tvåfilig biltunnel. Koboltblått tak med randiga valv och lysande ring i mitten. Lysande lampor ovanför valvet.

©Leif Bolter/Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Leif Bolter är skulptör med sinne för naturvetenskap och helhetslösningar, där han inte drar sig för avancerade tekniska lösningar. Ljus är en bärande del av flera av hans verk. Bland annat är han upphovsman till Anna Lind-monumentet på Medborgarplatsen och det lysande tornet Luftande på Odenplan och Bärande ljus i tunneln på Södra länken. Han utbildade sig på Konstfack i Stockholm 1963─1965, på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1965─1970. Sedan flera år är han ledamot av Konstakademin.

Han berättar hur det kom sig att han blev konstnär, hur det en gång började.

”Jag tecknade och målade mycket som barn. Ibland fick jag gå fram till svarta tavlan och rita. Jag gillade inte att framträda inför folk men om jag ritade gick det bra att stå där framme.”

På gymnasiet gick han reallinjen och var intresserad av naturvetenskap, fysik och astronomi. Han ville vara den som var först på månen.

Efter gymnasiet började han på Konstfacks kvällsskola i monumentalmåleri och några år senare sökte han in på Konstakademin.

Han säger:

”Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap, kanske stundtals mer än av än konst. Men konsten den kom ändå till slut i första hand och blev mitt språk att utforska världen med.”

Om sitt förhållande till ljus säger han:

”Minsta lilla garderob blir trivsam om bara lite solljus lyser in.”

Minsta lilla garderob blir trivsam om bara lite solljus lyser in.