Tidrymd

Tidrymd

Konstnär: Leif Bolter

Tillkomstår: 2011

Material: Rostrfritt stål


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: Turebergs torg 1

Närmaste SL-hållplats: Sollentuna station

Rund klocka av rostfritt stål på en hög blänkande pelare. Blå himmel med molntussar och höga byggnader.

©Leif Bolter/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan.

Högt upp på en glänsande piedestal av rostfritt stål roterar en lysande klocka. På håll antar den nästan mänskliga proportioner, som en kropp med ett snurrande huvud. Tack vare att den roterar så har du möjlighet att se tiden från vilket håll du än kommer. Tim-och minutvisaren lyser i röd färg. och lägg märke till den lilla röda pricken som mäter sekunderna. När den hoppat runt ett varv och ställer sig på tolvan så förflyttar sig minutvisaren per automatik ett steg. Uret innehåller 28 000 lysdioder.

En lysande klocka på en pelare av rostfritt stål som står på ett torg. Träd, byggnader och människor bakom.
©Leif Bolter/Bildupphovsrätt 2023. Foto: Rebecka Walan

Lysande konstverk med intrikat teknik och rymd är något av ett signum för konstnären. Det vet var och en som har kört in i hans stora blå i med det gnistrande stjärnvalvet i tunneln i Södra länken, vid avfarten till Globen. Om sitt förhållande till ljus säger Leif Bolter:

”Minsta lilla garderob blir trivsam om bara lite solljus lyser in.”

På Turebergs torg fanns förr en klocka som inte fungerade. Leif Bolter fick då frågan om han kunde göra en ny klocka. Han ville ha en klocka med rymd i mitten. Han säger:

”Jag har aldrig sett en klocka där centrum består av rymd. Och rymden är något jag funderat mycket över och alltid varit fascinerad av.”