Claes Hake

En sten med ett fotavtryck på.

Båge från Bohuslän och väktare från Älvdalen. ©Claes Hake/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Mattias Ek.

Mångsidig konstnär och väl representerad i det offentliga rummet med monumentala uttryck i sten.

Claes Hake föddes i Göteborg och är verksam som skulptör och målare. Han utbildade sig vid Valands konstskola mellan 1963-1967. Hans verk kan indelas i tre tydliga perioder knutna till tre skilda material; plasten, bronsen och stenen. 1960-talet innebar plastens genombrott också inom konstvärlden, och Hake var en av de tidigaste svenska skulptörerna att pröva det nya materialet.

Mot mitten av 1970-talet lämnade han plasten och övergick till lera, gips och brons. Han gjorde då en serie porträttstudier av politiker och vänner. Under 1980-talet började han mer och mer att arbeta i diabas och bohusgranit. Först i kompakt kubiserande former och därefter i monumentala bågformer som han sågar direkt ur bohusgraniten.

Claes Hake är en av Sveriges mest välrepresenterade konstnärer i offentlig miljö. Hans stora stenskulpturer finns på ett 60-tal ställen i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA.

Offentliga arbeten i urval

I Stockholm, Göteborg och Borlänge finns sammanlagt över ett 30-tal skulpturer i det offentliga rummet. Övriga städer i Sverige där Claes Hake finns representerad är Skövde, Arvika, Trelleborg, Växjö, Kristianstad, Huskvarna, Laholm och Södertälje.