Det immateriella kulturarvet

Vi utforskar och undersöker det levande kulturarvet i Stockholms län

Stockholms läns museum, hemslöjdskonsulenterna på Region Stockholm samt Stockholms läns hembygdsförbund har inlett ett samarbete för att arbeta med det immateriella kulturarvet i Stockholms län. Tillsammans med länsinvånare, kommuner, organisationer och föreningar vill vi undersöka, utforska, samla och förmedla den mångfald av levande traditioner som finns i länet. Vårt uppdrag är bland annat att samla in och förmedla det levande och immateriella kulturarvet samt att sprida kunskap om vårt gemensamma kulturarv.

Med detta initiativ vill vi skapa en samlingsplats för att mötas kring det levande kulturarvet!

Konferens 14 februari

Fredag 14 februari 2025 arrangerar vi en konferens om det immateriella kulturarvet i Stockholms län. Syftet är att diskutera hur vi bäst kan utveckla och tillgängliggöra vårt levande kulturarv. Arbetar du med kultur eller kulturarv? Är du verksam inom en förening, kommun, museum, arkiv eller liknande? Dagen är kostnadsfri att delta i och vi bjuder på fika. Lunch äter du på egen hand.  

Är du intresserad av att delta? Anmäl dig direkt via länken Anmälan konferens 14 februari (esmaker.net)
Anmäl dig senast 31 januari.

Program

Moderator: Charlotte Ahnlund Berg från Riksantikvarieämbetet.

Förmiddagspass 9.00-11.45

  • Incheckning och fika 9.00-9.30. Vi bjuder på kaffe/te och Rimbobulle.
  • Charlotte Hylltén Cavallius från Institutet för språk och folkminnen om Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet och hur arbetet sköts nationellt i Sverige.
  • Sara Linell Heed och Felicia Rydin från Upplands-Bro kommun om Cos-play och spelkonventet King Con mm.
  • Musa M. Isse, barnboksförfattare och initiativtagare till Somalisk Kulturfestival om språk och mat som generations- och kulturbryggor
  • Harald Grönroos, riksspelman och Louise Fladvad, berättarpedagog med spelpipa och muntligt berättande.

Lunch på egen hand 11.45-13.00

Eftermiddagspass 13.00-15.45

  • Under eftermiddagen bjuds det på kaffe/te och Sorundatårta
  • Lena Kristiansson från Sorunda Hemslöjdsvänner om hur de arbetar för att göra det möjligt för fler unga att bära Sorundadräkten.
  • Friedrike Roedenbeck från Nämnden för hemslöjdsfrågor om slöjd som immateriellt kulturarv.
  • Frida Spång, berättare från Fabula storytelling med berättelse och workshop
  • Paneldiskussion, deltagare meddelas senare

Programmet uppdateras efter hand med tider för de olika programpunkterna.

Vad är immateriellt kulturarv?

Immateriellt kulturarv, eller som det också kallas; det levande kulturarvet, syftar på den delen av människans spår och lämningar som vi inte kan ta, se eller känna på. Det är själva görandet och den tysta kunskapen som förs vidare mellan människor och generationer som avses. Detta kan till exempel vara olika former av hantverk, ritualer, musik, framträdanden, berättelser, traditioner, seder och bruk. På Svenska Unescorådets webbsida om immateriella kulturarv kan du läsa mer. Immateriellt kulturarv « Svenska Unescorådet

Ett annat sätt att förklara vad det immateriella kulturarvet är att se hur det skiljer sig från det materiella som utgörs av historiska spår som tillkommit genom mänsklig aktivitet i olika tider. Här är alltså fokus i stället på de fysiska spåren och lämningarna som vi kan se eller förnimma med våra sinnen. Läs mer om vad kulturarv i en vidare bemärkelse på Riksantikvarieämbetets webbplats. Kulturarv | Riksantikvarieämbetet (raa.se)

Vad kan du göra?

Har du tips på ett levande kulturarv nära dig eller håller du kanske på med något själv? Det finns såklart fler exempel på vad immateriellt kulturarv kan vara än de exempel vi har tagit upp här. Vad sägs om fikakultur och matlagning, dräkter och sömnad, sagor och sägner, biodling eller fiske? Hör gärna av dig till oss via mail lansmuseet.kultur@regionstockholm.se