Besöksmål: Västra skogens tunnelbanestation

Kommun: Solna

Konstnär: Sivert Lindblom
Tillkomstår: 1975

Namnet Västra skogen inspirerade konstnären att skapa en stämning av bergssalarna från Tolkiens sagor. På plattformarna ligger hans karaktäristiska ansiktsprofiler som sfinxer och betraktar de förbirusande tågen.

©Sivert Lindblom/Bildupphovsrätt i Sverige 2019. Foto Elisabeth Boogh

Mittemot rulltrappan hittar du en 18 meter lång profil i svart, polerad sten. Det är Sivert Lindbloms egen profil som gett skulpturen dess form. Skulpturens tunna vita linjer förtydligar profilen. De  fortsätter sedan i golvet och leder dig emot rulltrappan. Under valven mellan spåren ligger former som liknar övergivna skallar, delvis nersjunkna bland svagt formade kullerstenskullar. Scenografin skapar en känsla av saga och mystik.

Perrongerna lyses upp av det intensivt färgsprakande kaklet på den fristående bergväggen. Här har konstnären Ulrik Samuelson hjälpt till med färgsättningen. Färgerna följer bestämda och genomtänkta system som visar färdriktningen. Sivert Lindblom har i det mörka bergsrummet i tunnelbanestationen arbetat med skulpturer i kakel och terrazzo och format en suggestiv miljö som lockar fram fantasin, hos den tar sig tid att fundera och se.

 

Konstnär: Lindblom, Sivert
Tillkomstår: 1975

Närmaste SL-hållplats: Västra skogen

close-icon